Tento prudko čokoládový koláčik jednoducho musíte vyskúšať a ideálne ak čakáte návštevu, ktorú nim zaručene ohúrite! Navyše príprava je rýchla a jednoduchá a za pár minút máte pripravený koláčik ako z najlepšej cukrárne. Na jeho intenzívnu čokoládovú chuť budú určite pozitívne reagovať všetci čokoholici.
Ingrediencie na cesto
- kruhová forma na pečenie priemer 30 cm
- 280g hladkej špaldovej múky
- 150g masla
- 1 žĺtok
- 1 čajová lyžička kypriaceho prášku
- 40g kokosového cukru
- 30g kakaa
Ingrediencie čokoládový krém
- 200g horkej čokolády
- 100g masla
- 40 ml mlieka
- 50g kokosového cukru
- 2 vajíčka plus bielko čo vám ostalo z prípravy korpusu
- 1 – 2 hrušky
- 200 ml červeného vína
Postup
- Do hlbokej misky si nachystáme hladkú špaldovú múku, pridáme kypriaci prášok, kakao, zmäknuté maslo, cukor a žĺtok. Všetky suroviny spolu zmiešame a rukami vypracujeme cesto. Ak sa vám cesto lepí na ruky pridajte ešte trochu špaldovej múky. Cesto je konzistenciou veľmi podobné vianočným koláčom.
- Plech na pečenie si vymastíme maslom a vysypeme múkou. Cesto rozmačkáme na plech prstami po celom povrchu. Môžete vytvarovať malý okraj vysoký cca. 1 cm až 2 cm. Cesto popicháme vidličkou a dáme do chladničky odpočívať asi na 30 min. Takto pripravené cesto dáme na 15 minút predpiecť pri teplote 175 stupňov.
- Medzitým si očistíme a nakrájame hrušky, ktoré asi 20 minút povaríme v červenom víne. Keď sú hrušky mäkké vyberieme ich a necháme vychladnúť. Hotové hrušky môžme jemne posypať škoricovým cukrom.
- V hrnci si na miernom ohni zahrejeme mlieko spolu s maslom až kým sa maslo nerozpustí. Pridáme nalámanú čokoládu a 30g cukru a miešame až kým sa čokoláda nerozpustí.
- Vajíčka si aj so zvyšným bielkom čo nám ostalo z korpusu vyšľaháme s 20g cukru do peny. Vyšľahané vajíčka zapracujeme jemne do pripravenej čokolády.
- Čokoládový krém vylejeme na predpečený korpus a poukladáme naň hrušky. Hotový koláč dáme piecť na 40 minút pri teplote 175 stupňov.
- Pred podávaním môžeme koláč len na efekt posypať jemne práškovým cukrom