Ak máte radi mascarpone a nemáte problém zjesť ho na kilá, tak toto je torta práve pre vás. Aj ja patrím k mascarponefilom niekedy ho vyjedám len tak s mandľami a medom, alebo si ho primiešam do klasického jogurtu.Treba však dávať pozor na to kedy je vhodné sa s ním napchávať, lebo predsa len sa z neho či sa nám to páči, alebo nie trošku priberá.
Určite neodporúčam konzumovať túto tortu v nočných hodinách aj keď ja s tým mám niekedy sama problém :). Ja si ju zvyknem dávať na raňajky, lebo jednoducho zbožňujem sladké raňajky.
Ingrediencie na korpus
- kruhová forma s priemerom 20 cm
- 200g mletých mandlí
- 1 polievková lyžica medu
- 1 polievková lyžica kokosového tuku
- 1 kávová lyžička vanilkovej arómy
Ingrediencie na mascarpone plnky
- 500g mascarpone, odporúčam si kúpiť takú značku, ktorá ma hustejšiu konzistenciu napr. aj Tesco mascarpone, alebo značku Goldsteig, s takými torta lepšie drží tvar. Mascarpone Galbani z Lidla je síce krémovejšie ale nedrží tak dobre tvar.
- 70g horkej 70% čokolády
- 1 polievková lyžica medu
- 1 kávová lyžička kokosového tuku
- 4 polievkové lyžice kokosového cukru
- 500 ml smotany na šľahanie
- 2 stužovače šľahačky
Postup
- Pri príprave korpusu začíname s mletím orechov. Mandle si treba pomlieť úplne najemno. K pomletým orechom pridáme med, kokosový tuk a lyžičku vanilkovej arómy. Zmes dôkladne premiešajte rukami a vypracujte cesto na korpus. Po vypracovaní cesta si umyte ruky, kedže cesto je dosť lepkavé pripravenou zmesou naplnte kruhovú formu. Zmes treba rovnomerne prstami vymačkat po dne formy a vytvarujte aj malé okraje vysoké cca. 0,5 cm.
- Na mascarpone krém si rozpustíme čokoládu spolu s kávovou lyžičkou kokosového tuku. Mascarpone (250g) zmiešame s roztopenou čokoládou. Pridáme med viac menej podľa chuti a poriadne premiešame.
- Smotanu na šľahanie (250ml) si vyšľaháme spolu so stužovačom ručným mixérom. Asi polovicu šľahačky jemne primiešame do čokoládového mascarpone krému.
- Na pripravený orieškový korpus navrstvíme čokoládový mascarpone krém a rovnomerne uhladíme po celom povrchu.
- Zvyšných 250g mascarpone zmiešame so 4 polievkovými lyžicami kokosového cukru a pridáme druhú polovicu šľahačky. Krém nanesieme na čokoládovú vrstvu a rovnomerne uhladíme.
- Vyšľaháme si druhú šľahačku spolu so stužovačom a nanesieme ju na vrch torty. Rovnomerne ju zarovnáme a povrch môžme poprášiť kakaom a ozdobiť lupienkami mandlí.
- Hotovú tortu dáme stuhnúť do chladničky najlepšie na celú noc.