Tapioka je skvelá bezlepková surovina. Dostanete ju kúpiť v bio-obchodoch, alebo v obchodoch s ázijskými potravinami a to buď vo forme malých bielych guľôčok–tapiokových perličiek, alebo ako tapiokovú múku.
Tapioka je chuťovo neutrálny škrob, ktorý sa dá v kuchyni rôzne využiť či už ako náhrada múky, na prípravu krémov, alebo zahusťovanie omáčok.
Ja som si tapiokovú múku veľmi obľúbila, pretože sa dá úžasne kombinovať s rôznymi surovinami a môžete tak vykúzliť skvelé chladené dezerty. Tentokrát som hotový puding zmiešala s mascarpone a vznikol dezert podobný Monte alebo Paule, takže ideálny hlavne pre deti. Takže určite neváhajte a pripravte im zdravšiu verziu týchto dezertov.
Ingrediencie
- 190g tapiokovej múky(prášok)
- 500 ml mlieka
- 2-3 veľké lyžice medu (podľa chuti)
- 2 žĺtky
- 250g mascarpone
- 1 konzerva mango kompótu
- 1 polievková kopcovitá lyžica kakaa
Postup na prípravu tapikového pudingu
- Pri príprave postupujeme ako pri klasickom pudingu. Nalejeme si do hrnca mlieko, pridáme med, žlĺtky a tapiokovú múku a všetko spolu rozmiešame metličkou.
- Na miernom ohni zmes zahrievame, kým nám nezačne hustnúť. Keď začne mať pudingovú hustú konzistenciu puding odstavíme z ohňa. Stále miešame kým nám puding trošku nevychladne. Netreba ho zbytočne prevárať, keďže puding po dovarení ešte zhustne, nevaríme ho príliš do tuha.
- Do mierne vyhladnutého pudingu zamiešajte metličkou mascarpone a prípadne podľa chuti pridajte med.
- Puding si rozdelte na polovicu do dvoch misiek. Do jednej polovice pridajte polovičku konzervy zaváraného manga a ponorným mixérom poriadne rozmixujte. Kto chce môže tento krok úplne vynechať a nehať túto polovicu len čisto vanilkovú. Mne kombinácia s mangom veľmi chutila puding príjemne osviežila.
- Do druhej polovice pudingu pridajte lyžicu kakaa a poriadne premiešajte.
- Takto nachystané pudingy (tmavý aj bledý) dajte asi na hodinku odpočívať do chladničky.
- Po zachladení vrstvíme do sklenených pohárov, tak aby nám vznikol dvojfarebný efekt.
- Puding uchovávajte v chladničke.