Pomaly sa nám opäť blížia Vianoce a znova je tu ten čas, kedy snáď všetci pečieme tradičné vianočné koláčiky. Ja sa najviac zo všetkých teším na domáce linecké koláče s pravým domácim džemom. Keďže sa pri pečení snažím používať čo najmenej cukru, prinášam Vám recept na tieto linecké koláče kde do cesta idú len dve lyžice medu.
Aby boli koláčiky ešte o kúsok zdravšie použila som aj celozrnnú múku. Určite sa ich oplatí vyskúšať! Sú mäkké hneď po upečení a rozplývajú sa v ústach.
Takže ak to na Vianoce nechcete preháňať s cukrom, určite siahnite po tomto recepte. Tieto linecké koláče môžu chuťou rozhodne konkurovať klasickým lineckým koláčom, kde do cesta ide cukor.
Ingrediencie
- 150g celozrnnej múky
- 200g hladkej pšeničnej múky
- 200g zmäknutého masla
- 1 žĺtok
- nastrúhaná kôra z citróna
- 2 veľké lyžice repkového kvetového medu
- 1 kávová lyžička vanilkovej arómy
- 1/5 balíka prášku do pečiva
- ríbezľový džem na lepenie, najlepšie domáci
- na posypanie vanilkový cukor z pravej vanilky
Postup
Všetky uvedené suroviny dáme do misky a rukami vypracujeme cesto.
Cesto dáme na 10 min. odpočinúť do chladničky. Zatiaľ si pripravíme plechy na pečenie. Ja zvyknem linecké piecť na plechu, ktorý si jemne pomastím maslom. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov.
Cesto vyberieme z chladničky a odtrhneme si menšiu časť. Zvyšok opäť dáme do chladničky, aby sa nám cesto netopilo. Na pomúčenej doske si cesto vyvaľkáme na hrúbku 3-5 mm. Vykrajujeme rôzne tvary a ukladáme rovnomerne na plech a pečieme 7 až 10 minút pri 180 stupňoch.
Dĺžka pečenia väčšinou závisí od toho, na akú hrúbku si vyvaľkáme cesto. Tenké cesto je upečené už za 7 minút.
Hotové linecké koláčiky treba nechať úplne vychladnúť. Po vychladnutí ich lepíme džemom. Ja si zvyknem džem pred lepením vždy zohriať.
Na koniec koláčiky posypeme vanilkovým cukrom z pravej vanilky. Ja som použila BIO-Bourbon-Vanillezucker, ktorý dostanete bez problémov kúpiť spolu s výbornou celozrnnou múkou v potravinách Spar v neďalekom Rakúsku.