Tento rok ubehol naozaj neuveriteľne rýchlo a pomaly už treba začať premýšľať nad vianočným pečením. Neviem prečo, ale mne tento koláčik chuťou aj výzorom pripomína atmosféru Vianoc, takže ho určite plánujem zaradiť do vianočného pečenia.
Obsah
Zatiaľ som ho nikdy neskúšala robiť v zdravšej verzii, ale rozhodla som sa to skúsiť a s výsledkom som veľmi spokojná. Necítim žiaden rozdiel a viem, že do seba zbytočne nepchám biely cukor. Navyše zbožňujem mak, vždy keď sa náhodou s ním dostanem do kontaktu neviem ho prestať jesť. Ak aj vy patríte k takýmto makovým závislákom určite si upečte tento koláčik!
Ingrediencie na keksíkový korpus
- štvorcová forma na pečenie cca. 20 cmx20cm
- 220 g hladkej špaldovej múky
- 1 žĺtok
- 1 polievková lyžica medu
- 130 g masla
- 1/2 čajovej lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
Ingrediencie na makovú plnku
- 250 g mletého maku
- 100 g kokosového cukru
- 50 g roztopeného masla
- 3 polievkové lyžice slivkového lekváru
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
Ingrediencie na tvarohovú plnku
- 500 g hladkého tvarohu
- 80 g mascarpone
- 150 g (3PL) medu
- 2 celé vajcia
- 1 bielko
- 1 polievková lyžica tapioka škrobu
- citrónová kôra
Postup
- Ako prvé začneme s prípravou cesta. Všetky prísady na cesto dajte do misky a vymieste hladké cesto. Formu na pečenie si vymastíme maslom a vysypeme múkou. Hotové cesto prstami vymačkáme po celom povrchu formy a vytvarujeme si asi 1 cm vysoký okraj. Cesto môžte popichať vidličkou. Takto pripravené cesto dajte odpočívať do chladničky a pokračujeme s prípravou plniek.
- Do pomletého maku pridáme kokosový cukor, slivkový lekvár citrónovú šťavu a roztopené maslo. Podľa chuti môžte pridať aj iné suroviny napr. hrozienka. Všetky ingrediencie spolu poriadne zmiešame. Plnka je veľmi hustá, takže pri zmiešavaní môžte kľudne použiť ruky, ako keby ste miesili cesto.Hotovú plnku nanesieme na korpus a prstami ju rovnomerne rozotrieme po celom povrchu.
- Tvarohovú plnku si pripravíme zmiešaním tvarohu, mascarpone, citrónovej kôry a medu. Tieto suroviny poriadne premiešame, aby sa nám dôkladne spojili. Na záver pridáme vajíčka a tapiokový škrob a plnku opäť poriadne premiešame. Hotovú plnku nalejeme na makovú vrstvu a rovnomerne rozotrieme.
- Takto pripravený koláč pečieme cca. 60 minút. Prvú polhodinku na 180 stupňov, potom stiahneme teplotu na 160 stupňov a pečieme zvyšných 30 minút. Koláč krájame až keď je dôkladne vychladnutý na menšie kocky.