Toto je jeden z mojich najobľúbenejších koláčov pretože zbožňujem kombináciu mak a tvaroh. Hneď ako som prvýkrát objavila makovú múku musela som ihneď vyskúšať upiecť tento skvelý koláč s tvarohom.
Tentokrát som sa rozhodla vrch koláča ozdobiť kyslou smotanou a šípkovým džemom. Kombinácia týchto chutí je naozaj skvelá. Povrch koláča však môžete ozdobiť čímkoľvek, čo vám chutí, čokoládou, šľahačkou, ovocím. Výborná je kombinácia, kyselkavých džemov (ríbezľový, šípkový) alebo čerstvého ovocia.
Ingrediencie
- kruhová forma priemer 27-30cm, štvorcová forma 20x20cm
- 2 hrnčeky tmavej makovej múky
- 1/2 hrnčeka roztopeného masla (125g)
- 1 hrnček mlieka
- 2 celé vajíčka
- 1 hrnček kokosového cukru
- 1/2 balíka prášku do pečiva
- 1 kávová lyžička vanilkovej arómy
Tvarohová plnka
- 500g jemného tvarohu
- 3-4 lyžice medu
- 2 celé vajcia
- 1 kávová lyžička vanilkovej arómy
- 1 polievková lyžica vanilkového pudingu (prášok)
- 1 kyslá smotana na potretie
Postup na prípravu
- Najskôr si do väčšej misky nachystajte všetky tekuté suroviny 2 vajcia, roztopené maslo, mlieko. Všetko spolu poriadne metličkou premiešajte.
- Postupne primiešajte kokosový cukor, makovú múku a kypriaci prášok. Cesto je trošku hustejšie.
- Plech si vymastíte maslom a vysypte múkou prípadne bezlepkovou zmesou. Cesto nalejte na plech a rovnomerne rozotrite po celej ploche plechu.
- Tvarohovú plnku si pripravíte zmiešaním tvarohu, celých vajec, medu a na záver pridajte vanilkovú arómu. Všetko spolu v miske poriadne premiešajte. Na zahustenie som pridala polievkovú lyžicu pudingu prípadne môžte použiť aj zlatý klas.
- Takto pripravenú plnku rozotrite na cesto, ktoré ste si už pripravili a rovnomerne rozotrite po celom povrchu.
- Koláč pečte pri teplote 170 stupňov približne 40-45 minút.
- Hotový koláč nechajte vychladnúť. Kyslú smotanu vymiešajte s kokosovým cukrom (množstvo podla chuti) a rovnomerne rozotrite na vychladnutý koláč. Na ozdobenie môžte použiť rôzne druhy džemu. Ja som použila pikantný šípkový džem.