Máte radi perníkový koláč? Vyskúšajte túto zdravú alternatívu z makovej múky a čokoládovo avokádovou plnkou.
Množstvá uvedené v tomto recepte sú na menší obdĺžnikový plech s rozmerom cca. 22x30cm, nie na klasický veľký plech.
Ingrediencie na korpus
- 1 a 1/2 hrnčeka bielej makovej múky
- 1 hrnček ryžovej celozrnnej múky
- 2 celé vajcia
- 100 ml roztopeného kokosového tuku
- 300 ml mlieka z lieskových orieškov (kúpite v predajni DM drogérie)
- 3 veľké lyžice medu
- 2 lyžice kokosového cukru
- 1 prášok do pečiva
Ingrediencie na avokádovo-čokoládovú plnku
- 100 g horkej 70% čokolády
- 1 veľká lyžica kokosového tuku
- 2 väčšie banány
- 1 zrelé avokádo
Postup
- Ako prvé začíname s prípravou korpusu. Najskôr do misky dáme všetky tekuté ingrediencie vajcia, rozpustený kokosový tuk, med, mlieko, kokosový cukor a všetko spolu poriadne premiešame.
- Postupne pridáme makovú a ryžovú múku a poriadne premiešame. Na záver do cesta jemne vmiešame kypriaci prášok.
- Hotové cesto vylejeme na plech vymastený kokosovým tukom a vysypaný ryžovou múkou. Cesto zarovnáme rovnomerne po celom povrchu.
- Koláč pečieme na vzduchu v teplovzdušnej rúre pri teplote 175 stupňov približne 25 minút. Po upečení necháme koláč dobre vychladnúť.
- Keď máme korpus poriadne vychladnutý vyklopíme si ho na väčšiu tácku. Celý korpus si prekrojíme na polovicu, tak aby nám vznikli 2 približne rovnaké pláty.
- Keď máme korpus vychladnutý vyklopíme si ho na väčšiu tácku. Celý korpus si prekrojíme na polovicu, tak aby nám vznikli 2 približne rovnaké pláty.
- Príprava avokádovo-čokoládovej plnky Vám zaberie len pár minút. Najskôr si v hrnci na jemnom ohni roztopte horkú čokoládu spolu s kokosovým tukom.
- Ja som na rozmixovanie použila klasický ponorný mixér, ku ktorému mám misku s rotujúcimi nožmi. Do misky si nakrájame na menšie kúsky ošúpané avokádo a banány. Pridáme roztopenú čokoládu a všetko spolu do hladka rozmixujeme.
- Hotovú plnku rovnomerne rozotrieme na jednu polovicu korpusu. Druhú polovicu korpusu jemne položíme na zarovnanú plnku.
- Hotový koláč dáme asi na hodinku odpočinúť do chladničky.