Priznám sa, že mrkvu moc veru nemusím, ale v mrkvovom koláči mi naozaj nevadí a v spojení s vlašskými orechami je to podla mňa božská kombinácia. Klasická verzia s tvarohom je príjemne osviežujúca, ale čokoholikom odporúčam skúsiť aj verziu s džemom a čokoládou. Koláč je rýchly a jednoduchý, zaručene ho zvládne aj obojručný lavák

Ingrediencie
- štvorcová forma na pečenie cca. 20 x 20 cm, alebo klasická tortová kruhová forma
- 1 a 1/2 hrnčeka hladkej celozrnnej špaldovej múky
- 1/2 hrnčeka mlieka
- 125g masla
- 3 celé vajíčka
- 150g medu
- 1 hrnček vlašských orechov (nepomletých)
- 1 hrnček nastrúhanej mrkvy (1 väčšia mrkva, alebo 2-3 menšie)
- 1/2 prášku do pečiva
Ingrediencie na polevu
- 250g hladkého tvarohu
- 3 lyžice medu
Postup
- Ako prvé si celé vajíčka vymiešame ručným šľahačom spolu s medom do penista. Med by mal byť tekutý aby sa nám dobre premiešal s vajíčkami.
- Pridáme maslo, ktoré si treba rozpustiť v mikrovlnke, alebo na jemnom ohni. Jemne zamiešame a na záver pridáme z tekutých surovín mlieko, všetko spolu premiešame.
- Pridáme orechy, ktoré si najskôr pomelieme buď úplne dohladka, alebo na väčšie kúsky a mrkvu, ktorú si nastrúhame najemno. Všetko spolu dobre premiešame.
- Na záver pridáme suché suroviny špaldovú múku a kypriaci prášok.
- Koláč pečieme pri teplote 180 stupňov cca. 30 až 35 minút
- Hotový koláč môžte potrieť džemom, čokoládou a posypať pomletými orechmi, alebo si pripraviť polevu z tvarohu.