Tuts.sk - Návody, tutoriály, užitočné programyTuts.sk - Návody, tutoriály, užitočné programyTuts.sk - Návody, tutoriály, užitočné programy
  • Windows
    • Bezpečnosť, Ochrana
    • Oprava, obnova
    • Čistenie
    • Hry, FPS
    • Súbory
    • Video
  • Internet
    • Facebook
    • Sťahovanie
    • WordPress
    • Servery
  • Photoshop
    • Retušovanie
    • Textové efekty
  • Office
    • Word
  • Recepty
  • Ostatné
    • Filmy, videá
    • Hudba
    • Obrázky
    • Programovanie
      • Python 3
  • Záložky
Vyhľadať
Ko-fi donationsPodporte nás
  • Windows
  • Internet
  • Photoshop
  • Office
  • Recepty
  • Ostatné
  • Záložky
© 2022 Tuts.sk - návody, tutoriály, recenzie. Všetky práva vyhradené
Práve čítate Domáca karamelová poleva
Zdielať
Prihlásiť sa
Notifikácia Zobraziť viac
Font ResizerAa
Tuts.sk - Návody, tutoriály, užitočné programyTuts.sk - Návody, tutoriály, užitočné programy
Font ResizerAa
Vyhľadať
  • Windows
    • Bezpečnosť, Ochrana
    • Oprava, obnova
    • Čistenie
    • Hry, FPS
    • Súbory
    • Video
  • Internet
    • Facebook
    • Sťahovanie
    • WordPress
    • Servery
  • Photoshop
    • Retušovanie
    • Textové efekty
  • Office
    • Word
  • Recepty
  • Ostatné
    • Filmy, videá
    • Hudba
    • Obrázky
    • Programovanie
  • Záložky
Máte už vytvorený účet? Prihlásiť sa
Sleduj nás aj na
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Tuts.sk - Návody, tutoriály, užitočné programy > Blog > Recepty > Domáca karamelová poleva
Recepty

Domáca karamelová poleva

moon
Naposledy upravené 19. novembra 2022 20:16
moon
Zverejnil 16. novembra 2022
1 Komentár
Zdielať
4 Minútové Čítanie
Zdielať

Delikátny toping, ktorý nájde mnohoraké využitie na všetky Vaše dezerty alebo k ovociu či zmrzline alebo len tak na maškrtenie. Nepoznám človeka, ktorý by karamel nemiloval. Recept na jeho výrobu je taký jednoduchý, až je geniálny. A to nehovorím o chuti, ktorá je podmanivá, návyková… Veď posúďte sami.

Obsah
IngrediencieKaramelová poleva, ktorá netečie.SkladovanieAby sa Vám karamel vždy podaril

Ingrediencie

  • 200 g kryštálový cukor
  • 100 ml voda
  • 180 ml zahriata smotana na šľahanie
  • 30 g zmäknuté maslo
  • 1 štipka soli
  • Môžeme pridať kávu lyžičku vanilkového extraktu

Karamelová poleva, ktorá netečie.

Zoberieme si vyšší hrniec s hrubším dnom, do ktorého dáme 100ml vody, 200g cukru a na strednom plameni začneme zahrievať. Zmes nemiešame, len sem tam „zatrasieme“ s hrncom, aby sa zmes premiešala.

Keď sa cukor roztopí a zmes sa začne variť, necháme ju bublať (stále nemiešame), kým nenadobudne zlato hnedastú až tmavo karamelovú farbu, zhruba takúto.

Domáci karamelový toping
Domáci karamelový toping

Potom plameň stiahneme na minimum a po troškách za stáleho miešania pridávame jemne zohriatú smotanu. Dávajte si pozor, pretože zmes bude silne bublať, aby ste sa nepopálili. Takže treba byť opatrný.

Hrniec s karamelovou omáčkou odstavíme a primiešame zmäknuté maslo a štipku soli. V tejto fáze môžeme pre extra chuť a vôňu primiešať aj vanilkový extrakt.

Ak pripravujete karamelovú polevu na koláč, nechajte ju aspoň 10 minút vychladnúť, predtým než ju použijete.

tip redakcie
Domáca karamelová poleva ako z obchodu
Domáca karamelová poleva ako z obchodu

Skladovanie

Vychladnutú polevu prelejeme do uzatvárateľného skleneného pohára, aby sme ju mohli dobre skladovať v chladničke. Takto nám vydrží až 10 dní, pokiaľ ju zvládneme nezjesť hneď. Pred ďalším podávaním vyberieme z pohára požadované množstvo  a zľahka ho zahrejeme (nevaríme), aby malo opäť krásne tekutú podobu, nakoľko v chlade môže pomerne dosť stuhnúť.

S touto karamelovou polevou dokážete každý kúsok premeniť na luxusný zákusok bez toho, aby sa Vám roztiekla po tanieri. Poleva drží svoj tvar, chuťovo je lahodná, jemná.

zákusok s karamelovou polevou
zákusok s karamelovou polevou

Aby sa Vám karamel vždy podaril

Aby sa Vám karamel vždy podaril je dobré poznať základné princípy jeho prípravy.

  • Kryštálový cukor nikdy nemiešajte varechou, ale len krúžením hrnca kde premiešate zmes v hrnci.
  • Pridávané tekutiny ako mlieko, šľahačka alebo roztopené maslo by mali byť vždy teplé, nikdy nie studené (to je najčastejší dôvod, prečo sa Vám v karameli vytvoria hrčky).
  • Cukor treba mať neustále pod dohľadom, pretože v priebehu niekoľkých sekúnd dokáže prihorieť, takýto karamel je nielen horký, ale tiež nepoužiteľný.
  • Karamel dosahuje pri varení veľmi vysoké teploty, ktoré pri kontakte s kožou môžu spôsobiť popálenie, preto dávate zvlášť pozor, ak máte vo svojej blízkosti deti.

Možno sa Vám bude páčiť

Ražný kváskový chlieb

Vyskúšajte recept na užasnú malinovú galettku

Rýchla nepečená kávová torta

Lieskovo oriešková torta

Fit Pina Colada

Značkykaramelmaslo
Zdielaj tento článok
Facebook Whatsapp Whatsapp Telegram Email Kopírovať odkaz Tlačiť
1 Komentár
  • Spätné upozornenie: Božská panna cotta z kokosového mlieka - TUTS.sk

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Sledujte nás aj na

FacebookPáči sa mi to
XSledovať
InstagramSledovať
Ko-fi donationsPodporte nás

Najnovšie články

Ako prepnúť Waze do slovenčiny vrátane hlasu
Android
Pridať komentár
Ako zrušiť odber, alebo predplatné v paypale
Internet
1 Komentár
Systémový ekvalizér, alebo ako pridať bassy
Hudba Windows
Pridať komentár
Pozor na nový podvod s SMS od slovenskej sporiteľne
Internet
Pridať komentár
Ako stiahnuť stránku ako pdf, alebo obrázok
Sťahovanie
Pridať komentár
Tuts.sk - Návody, tutoriály, užitočné programyTuts.sk - Návody, tutoriály, užitočné programy
Sleduj nás aj na
© 2022 Tuts.sk - návody, tutoriály, recenzie. Všetky práva vyhradené. Zásady ochrany osobných údajov. Kontakt tuts@tuts.sk
Vitajte späť!

Prihláste sa do svojho účtu

Username or Email Address
Password

Zabudol si heslo?