Delikátny toping, ktorý nájde mnohoraké využitie na všetky Vaše dezerty alebo k ovociu či zmrzline alebo len tak na maškrtenie. Nepoznám človeka, ktorý by karamel nemiloval. Recept na jeho výrobu je taký jednoduchý, až je geniálny. A to nehovorím o chuti, ktorá je podmanivá, návyková… Veď posúďte sami.
Ingrediencie
- 200 g kryštálový cukor
- 100 ml voda
- 180 ml zahriata smotana na šľahanie
- 30 g zmäknuté maslo
- 1 štipka soli
- Môžeme pridať kávu lyžičku vanilkového extraktu
Karamelová poleva, ktorá netečie.
Zoberieme si vyšší hrniec s hrubším dnom, do ktorého dáme 100ml vody, 200g cukru a na strednom plameni začneme zahrievať. Zmes nemiešame, len sem tam „zatrasieme“ s hrncom, aby sa zmes premiešala.
Keď sa cukor roztopí a zmes sa začne variť, necháme ju bublať (stále nemiešame), kým nenadobudne zlato hnedastú až tmavo karamelovú farbu, zhruba takúto.
![Domáci karamelový toping](https://tuts.sk/wp-content/uploads/2022/11/karamelova-poleva-2-768x1024.jpg)
Potom plameň stiahneme na minimum a po troškách za stáleho miešania pridávame jemne zohriatú smotanu. Dávajte si pozor, pretože zmes bude silne bublať, aby ste sa nepopálili. Takže treba byť opatrný.
Hrniec s karamelovou omáčkou odstavíme a primiešame zmäknuté maslo a štipku soli. V tejto fáze môžeme pre extra chuť a vôňu primiešať aj vanilkový extrakt.
Ak pripravujete karamelovú polevu na koláč, nechajte ju aspoň 10 minút vychladnúť, predtým než ju použijete.
tip redakcie
![Domáca karamelová poleva ako z obchodu](https://tuts.sk/wp-content/uploads/2022/11/karamelova-poleva-3-819x1024.jpg)
Skladovanie
Vychladnutú polevu prelejeme do uzatvárateľného skleneného pohára, aby sme ju mohli dobre skladovať v chladničke. Takto nám vydrží až 10 dní, pokiaľ ju zvládneme nezjesť hneď. Pred ďalším podávaním vyberieme z pohára požadované množstvo a zľahka ho zahrejeme (nevaríme), aby malo opäť krásne tekutú podobu, nakoľko v chlade môže pomerne dosť stuhnúť.
S touto karamelovou polevou dokážete každý kúsok premeniť na luxusný zákusok bez toho, aby sa Vám roztiekla po tanieri. Poleva drží svoj tvar, chuťovo je lahodná, jemná.
![zákusok s karamelovou polevou](https://tuts.sk/wp-content/uploads/2022/11/karamelova-poleva-4-819x1024.jpg)
Aby sa Vám karamel vždy podaril
Aby sa Vám karamel vždy podaril je dobré poznať základné princípy jeho prípravy.
- Kryštálový cukor nikdy nemiešajte varechou, ale len krúžením hrnca kde premiešate zmes v hrnci.
- Pridávané tekutiny ako mlieko, šľahačka alebo roztopené maslo by mali byť vždy teplé, nikdy nie studené (to je najčastejší dôvod, prečo sa Vám v karameli vytvoria hrčky).
- Cukor treba mať neustále pod dohľadom, pretože v priebehu niekoľkých sekúnd dokáže prihorieť, takýto karamel je nielen horký, ale tiež nepoužiteľný.
- Karamel dosahuje pri varení veľmi vysoké teploty, ktoré pri kontakte s kožou môžu spôsobiť popálenie, preto dávate zvlášť pozor, ak máte vo svojej blízkosti deti.