Opäť raz znovu som dostala chuť na čokoládu a vždy keď táto chuť na mňa príde presne viem čo si upečiem. No jedine moje zdravšie brownies. Pôvodne som si ich chcela urobiť s gaštanovou múkou, ale priznám sa bola som lakomá a nechcela som dať toľko peňazí za gaštanovú múku, keď do tohto receptu ide naozaj len minimálne množstvo.
V obchode mi padla do oka pohánková múka, tak som sa rozhodla vyskúšať ju v mojom obľúbenom recepte. Tento koláč príde na pohľad dosť nudný a obyčajný aj keď chuťovo je úžasný. Rozmýšľala som ako ho trošku oživiť. Doma sme mali kýbeľ mandľového masla a tak ma napadlo zmixovať ho s banánom a vznikla celkom zaujímavá poleva, ktorá koláč chuťovo ešte viac oživila.
Ingrediencie
- kruhová forma na pečenie s priemerom 20cm
- 50 g pohánkovej múky
- 250 g masla
- 200 g horkej 70% čokolády
- 4 celé vajíčka
- 100 g pomletých lieskových orieškov
- 1 hrnček kokosového cukru
- 1/2 prášku do pečiva
Ingrediencie na polevu
- 1 väčší banán
- 3 polievkové lyžice mandľového masla
Postup
- Ako prvé si v hrnci na úplne jemnom ohni rozpustíme čokoládu spolu s maslom.
- Vajíčka si vyšľaháme mixérom spolu s kokosovým cukrom a postupne primiešavame do rozpustenej čokolády. Poriadne premiešame aby sa čokoláda s vajíčkami spojila.
- Následne pridáme pomleté lieskové oriešky a pohankovú múku spolu s kypriacim práškom. Všetko dôkladne premiešame.
- Hotovú čokoládovú masu vylejte na tortovú formu a rovnomerne rozotrite po celom povrchu. Formu si buď vymastíme maslom a vysypeme pohánkovou múkou, alebo môžte použiť papier na pečenie.
- Koláč pečte pri teplote 170 stupňov cca. 25-30 minút, čas pečenia si treba odskúšať. Ak chcete brownies vláčnejšie skráťte dobu pečenia asi na 20 až 25 minút. Naopak ak ich chcete mať viac prepečené pečte cca. 30 minút.
- Hotový koláč necháme vychladnúť.
- Príprava polevy je naozaj jednoduchá, do misky si nakrájame banán a pridáme mandľové maslo. Všetko spolu rozmixujte ponorným mixérom. Polevu je vždy dobré mať čerstvú, koláč ňou ozdobte vždy pred podávaním.