Nápad na tento mix som dostala, keď ma prepadla chuť na nutelu s jahodami. Určite to všetci milovníci nutely dobre poznajú, keď ju začnete jesť neviete s tým prestať.
Zloženie klasickej nutely však rozhodne nezodpovedá tomu, čo by sme si mohli bez výčitiek dopriať.
Zloženie klasickej nutelly
cukor, rastlinný olej, lieskové oriešky 13 %, odtučnené kakao 7,4 %, sušené odtučnené mlieko 6,6 %, sušená srvátka,
Na prvom mieste nutela obsahuje príliš veľa cukru na 100 g až 56,7 g a hneď za cukrom nasleduje rastlinný olej. Preto som sa rozhodla vyrobiť si vlastnú domácu nutelu z kokosového tuku, kakaa, medu a orieškov.
Na výrobe domácej nutely je fajn, že môžete experimentovať a všetky ingrediencie si môžete prispôsobiť podľa vašej chuti. Môžete použiť rôzne druhy orieškov či už vlašské, lieskové, mandle alebo skombinovať všetky spolu. Prvýkrát som na výrobu použila klasické kakao a rozhodne sa chystám vyskúšať aj verziu s kvalitnou horkou čokoládou.
Ingrediencie na prípravu domácej nutely
- 5 až 6 veľkých lyžíc kokosového tuku
- 2-3 veľké lyžice kakaa
- 2 veľké lyžice medu
- oriešky množstvo podľa chuti (lieskové, vlašské, mandle)
Postup na domácu nutelu
Postup je naozaj jednoduchý a dá sa zhrnúť do jedného kroku. Všetky ingrediencie stačí dať do misky a poriadne premiešať. Kokosový tuk musí mať izbovú teplotu, aby mal konzistenciu ako pasta.
Oriešky si môžete nasekať buď na väčšie kúsky, alebo pomixovať na jemnejšie. Kto ma rád čokoládu môže vyskúšať primiešať aj nasekané kúsky kvalitnej horkej čokolády. Nutela chutí skvelo s jahodami alebo banánom.