Tuts.sk - Návody, tutoriály, užitočné programyTuts.sk - Návody, tutoriály, užitočné programy
  • Windows
    • Bezpečnosť, Ochrana
    • Oprava, obnova
    • Čistenie
    • Hry, FPS
    • Súbory
    • Video
  • Internet
    • Facebook
    • Sťahovanie
    • WordPress
    • Servery
  • Photoshop
    • Retušovanie
    • Textové efekty
  • Office
    • Word
  • Recepty
  • Ostatné
    • Filmy, videá
    • Hudba
    • Obrázky
    • Programovanie
      • Python 3
  • Záložky
Vyhľadať
Ko-fi donationsPodporte nás
  • Windows
  • Internet
  • Photoshop
  • Office
  • Recepty
  • Ostatné
  • Záložky
© 2022 Tuts.sk - návody, tutoriály, recenzie. Všetky práva vyhradené
Práve čítate Recept na zdravé monte z tapioky
Zdielať
Prihlásiť sa
Notifikácia Zobraziť viac
Posledné novinky
Ako prepnúť Waze do slovenčiny vrátane hlasu
Android
Ako zrušiť odber, alebo predplatné v paypale
Internet
Systémový ekvalizér, alebo ako pridať bassy
Hudba Windows
Pozor na nový podvod s SMS od slovenskej sporiteľne
Internet
Ako stiahnuť stránku ako pdf, alebo obrázok
Sťahovanie
Aa
Tuts.sk - Návody, tutoriály, užitočné programyTuts.sk - Návody, tutoriály, užitočné programy
Aa
Vyhľadať
  • Windows
    • Bezpečnosť, Ochrana
    • Oprava, obnova
    • Čistenie
    • Hry, FPS
    • Súbory
    • Video
  • Internet
    • Facebook
    • Sťahovanie
    • WordPress
    • Servery
  • Photoshop
    • Retušovanie
    • Textové efekty
  • Office
    • Word
  • Recepty
  • Ostatné
    • Filmy, videá
    • Hudba
    • Obrázky
    • Programovanie
  • Záložky
Máte už vytvorený účet? Prihlásiť sa
Sleduj nás aj na
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Tuts.sk - Návody, tutoriály, užitočné programy > Blog > Recepty > Recept na zdravé monte z tapioky
Recepty

Recept na zdravé monte z tapioky

Su San
Naposledy upravené 12. novembra 2022 11:23
Su San Zverejnil 3. novembra 2022 Pridať komentár
Zdielať
6 Minútové Čítanie
monte z tapiokovej múky
Monte z tapiokovej múky
Zdielať

Áno tento dezert sa svojou chuťou naozaj podobá Monte! Potvrdili mi to všetci, ktorí mali možnosť ho vyskúšať. A túto dobrotu si zvládne doma pripraviť úplne každý.

Obsah
Klasická verzia monte z tapiokyA čo takto malinová verzia monte z tapioky?Čo to vlastne tá tapioka je?

Príprava je trošku zábavná pretože najskôr si musíte pripraviť naozaj hustú hmotu z tapiokového prášku. Možno sa vám bude zdať postup čudný treba sa trošku potrápiť s ponorným mixérom, ale mne sa táto príprava osvedčila.

Klasická verzia monte z tapioky

Ingrediencie

  • 80g tapiokovej múky
  • 200ml mlieka
  • 3-4 polievkové lyžice medu (podľa chuti)
  • 1 žĺtok
  • 500g mascarpone
  • 100g horkej čokolády
zdravé monte z tapiokovej múky
zdravé monte z tapiokovej múky

Postup

  1. Pri príprave postupujeme ako pri klasickom pudingu. Nalejeme si do hrnca mlieko, pridáme žlĺtok a tapiokovú múku a všetko spolu rozmiešame metličkou.
  2. Na miernom ohni zmes zahrievame, kým nám nezačne hustnúť. To čo vám vznikne bude veľmi hustá lepkavá hmota, ani neviem či sa to dá nazvať pudingom, ale presne také to má byť. Veľmi husté! Túto hmotu si premiestnite do misky.
  3. Do mierne vyhladnutého pudingu pridajte med a mascarpone a všetko zmiešajte ponorným mixérom. Chvíľku to potrvá kým sa vám hustý puding spojí s mascarpone. Je to trošku zložité na rozmixovanie treba sa potrápiť, ale výsledok bude stáť za to.
  4. Puding si rozdeľte na polovicu do dvoch misiek.
  5. Čokoládu si na miernom ohni roztopíme s troškou masla. Stačí naozaj len troška, pretože potrebuje aby nám čokoláda ostala skôr hustejšej konzistencie. Takt o roztopenú čokoládu primiešame do jednej časti pudingu a miešame kým sa puding s čokoládou nespoja.
  6. Takto nachystané pudingy (tmavý aj bledý) vrstvíme do sklenených pohárov pomocou polievkovej lyžice, tak aby nám vznikol dvojfarebný efekt.
  7. Puding uchovávajte v chladničke.

A čo takto malinová verzia monte z tapioky?

Ak preferujete skôr ovocné svieže dezerty tak táto verzia je určite pre vás. Postup je úplne rovnaký akurát budeme potrebovať trošku malín, ktoré môžu byť pokojne aj mrazené.

Ingrediencie

  • 80g tapiokovej múky
  • 200ml mlieka
  • 3-4 polievkové lyžice medu (podľa chuti)
  • 1 žĺtok
  • 500g mascarpone
  • 150g mrazených malín

Postup

  1. Pri príprave postupujeme ako pri klasickom pudingu. Nalejeme si do hrnca mlieko, pridáme žlĺtok a tapiokovú múku a všetko spolu rozmiešame metličkou.
  2. Na miernom ohni zmes zahrievame, kým nám nezačne hustnúť. To čo vám vznikne bude veľmi hustá lepkavá hmota, ani neviem či sa to dá nazvať pudingom, ale presne také to má byť. Veľmi husté! Túto hmotu si premiestnite do misky.
  3. Do mierne vyhladnutého pudingu pridajte med a mascarpone a všetko zmiešajte ponorným mixérom. Chvíľku to potrvá kým sa vám hustý puding spojí s mascarpone.
  4. Puding si rozdelte na polovicu do dvoch misiek.
  5. Mrazené maliny si rozpustíme v hrnci s lyžicou vody, mierne zohrejeme. Následne ich prepasírujeme cez stredne veľké sitko. Maliny primiešame do jednej polovice pudingu a miešame až kým sa puding s malinami nespoja.
  6. Takto nachystané pudingy (tmavý aj ružový) vrstvíme do sklenených pohárov, tak aby nám vznikol dvojfarebný efekt.
  7. Puding uchovávajte v chladničke.

Čo to vlastne tá tapioka je?

Tapiokový škrob sa získava z koreňa rastliny maniok. Maniok je rastlina z južnej Ameriky a Západnej Indie, známa tiež pod názvom yuca. V týchto krajinách sa jej vláknité korene používajú v rôznych formách, ako náhrada múky na pečenie, pri výrobe piva, želé, ale aj ako škrob na výrobu pudingu.

Narozdiel od kukuričného škrobu, tapiokový škrob je prirodzene bezlepkový.

Tapiokový škrob obsahuje veľa rezistentného škrobu, ktorý patrí medzi nevyužiteľné polysacharidy a vzniká ako medziprodukt pri trávení v tenkom čreve. Je odolný voči tráviacim enzýmom, čím vytvára zložku nestráviteľnú v tenkom čreve. Ako nestráviteľná časť škrobu tak odchádza do hrubého čreva, kde zvyšuje oxidáciu tukov.

Rezistentný škrob sa teda trávi až v hrubom čreve, kde živý priateľské baktérie. Keď baktérie trávia rezistentné škroby, vytvárajú niekoľko zlúčenín vrátane plynov a mastných kyselín s krátkym reťazcom (SCFA), to znamená, že sa rezistentný škrob sa vlastne premieňa na tuk.

Obsah rezistentného škrobu možno zvýšiť uložením hotového jedla na niekoľko hodín do chladničky

Možno sa Vám bude páčiť

Dutch baby pečená palacinka

Najlepšie palacinky

Tradičný vianočný punč

Piškótová bábovka s orechmi

Super rýchla jednoduchá bábovka

Značky mascarpone, tapioka
Zdielaj tento článok
Facebook Twitter Whatsapp Whatsapp Telegram Email Kopírovať odkaz Tlačiť
Tu napíš komentár

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Sledujte nás aj na

Facebook Páči sa mi to
Twitter Sledovať
Instagram Sledovať
Ko-fi donationsPodporte nás

Najnovšie články

Ako prepnúť Waze do slovenčiny vrátane hlasu
Android Pridať komentár
Ako zrušiť odber, alebo predplatné v paypale
Internet Pridať komentár
Systémový ekvalizér, alebo ako pridať bassy
Hudba Windows Pridať komentár
Pozor na nový podvod s SMS od slovenskej sporiteľne
Internet Pridať komentár
Ako stiahnuť stránku ako pdf, alebo obrázok
Sťahovanie Pridať komentár
Tuts.sk - Návody, tutoriály, užitočné programyTuts.sk - Návody, tutoriály, užitočné programy
Sleduj nás aj na

© 2022 Tuts.sk - návody, tutoriály, recenzie. Všetky práva vyhradené. Zásady ochrany osobných údajov. Kontakt tuts@tuts.sk

Vymazať zo zoznamu obľúbených

Vrátiť
Vitajte späť!

Prihláste sa do svojho účtu

Zabudol si heslo?