Už dvakrát sa mi potvrdilo, že kombinácia gaštanovej a makovej múky je jednoducho skvelá. Prvýkrát som tento koláč piekla s použitím bielej makovej múky, ale kedže sa mi teraz nepodarilo kúpiť bielu makovú múku použila som tmavú a výsledok bol úžasný.
Koláč som vyskúšala v dvoch verziách v jednej som použila viac gaštanovej múky v kombinácií s tmavou makovou múkou. V druhej som požila väčší pomer bielej makovej múky v kombinácií s gaštanovou múkou.
Obe verzie sú skvelé, koláčiky sú jemné, mäkučké a vláčne aj niekoľko dní. Keď ich ochutnáte budete prekvapení vôbec nebudete mať pocit, že sú to koláče bez múky. Chutia rovnako dobre a podľa mňa ešte aj lepšie.
V receptoch sú uvedené obe verzie. Rozhodnúť sa môžete podľa toho, ktorú makovú múku sa Vám podarí zohnať, alebo na základe chuti. Či uprednostníte výraznejšiu makovú chuť, alebo skôr chuť gaštanov je na Vás. Postup je pri oboch koláčoch rovnaký.

Verzia s tmavou makovou múkou:
Ingrediencie
- kruhová forma na pečenie s priemerom 27-30 cm
- 1 a 1/2 hrnčeka gaštanovej múky
- 1 hrnček tmavej makovej múky
- 1 hrnček mlieka
- 2 celé vajíčka
- 1/2 hrnčeka roztopeného masla
- 4 polievkové lyžice medu
- 2 polievkové lyžice holandského kakaa
- 1 prášok do pečiva
- 200g horkej 70% čokolády
- 1 polievková lyžica mascarpone
- jahodový džem
Verzia s bielou makovou múkou:
Ingrediencie
- kruhová forma na pečenie s priemerom 27-30 cm
- 1 a 1/2 hrnčeky bielej makovej múky
- 1 hrnček gaštanovej múky
- 1 hrnček mlieka
- 2 celé vajíčka
- 1/2 hrnčeka roztopeného masla
- 4 polievkové lyžice medu
- 2 polievkové lyžice holandského kakaa
- 1 prášok do pečiva
- 200g horkej 70% čokolády
- 1 polievková lyžica kyslej mascarpone
- jahodový džem
Postup na prípravu extra čokoládového koláča
- Ako prvé si do misky nachystajte celé vajcia, med, roztopené maslo a všetko spolu poriadne rozmiešajte metličkou.
- Postupne pridávajte mlieko.
- Keď máte všetky tekuté suroviny dobre zmiešané, začnite pridávať suché suroviny. Najskôr makovú múku, gaštanovú múku, kakao a kypriaci prášok do pečiva. Všetko spolu dobre premiešajte.
- Hotové cesto vylejte na tortovú formu a rovnomerne rozotrite po celom povrchu.
- Koláč pečte pri teplote 170 stupňov cca. 35 minút.
- Hotový koláč necháme vychladnúť.
- Keď máme koláč dobre vychladnutý prekrojíme si korpus na dve polovice tak aby nám vznikli približne dva rovnaké pláty.
- Čokoládu (100g) si rozpustíme s jednou kávovou lyžičkou kokosového tuku. Do roztopenej čokolády zľahka primiešame jednu kopcovitú polievkovú lyžicu mascarpone. S takto pripravenou čokoládovou plnkou potrieme jeden plát koláču a druhý plát zľahka priložíme.
- Vrch koláča potrieme tenkou vrstvou jahodového džemu a opäť rozpustíme čokoládu (100g), ktorou potrieme rovnomerne celý povrch koláča.