Toto je silno návykový chlebík. Pozor, aby ste si nevypestovali závislosť. Tá chuť je neskutočná! Silno kakaová s nádychom banánu. A keďže poslednú dobu sa neviem dojesť tahiny, tak si ho vždy natriem poriadne hrubou vrstvou.
Ale taktiež môžete vyskúšať aj mandľové či arašidové maslo, džem alebo aj nutelu. Ku kávičke je to geniálne. Alebo ako zdravá fit desiata. Už sa neviem dočkať, kedy si ho znova upečiem.
Ingrediencie
- 1 a 1/2 hrnčeka hladkej jemnej špaldovej múky
- 1/2 hrnčeka kakaa
- 1/2 hrnčeka kokosový cukor
- 1/2 hrnčeka javorový sirup
- 1ČL kopcom kypriaceho prášku
- 1/2 ČL soli
- 2 väčšie prezreté banány
- 2 celé vajíčka
- 1/2 hrnčeka roztopeného masla (alebo ghee)
- 60g nasekanej horkej čokolády
Tip: Čím sú banány zrelšie, tým menej cukru potrebujeme pridať.
Recept na čokoládovo banánový chlebík
Banány v miske popučiť vidličkou, pridať vajcia, javorový sirup a rozpustené maslo a premiešať vareškou. Postupne primiešavať suché ingrediencie cukor, kakao, preosiatu múku s kypriacim práškom do pečiva. Nezabudnite na štipku soli. Cesto bude husté. Na záver primiešať nasekanú horkú čokoládu.
Do formy na biskupský chlebík je fajn si dať papier na pečenie. Chlebík pred pečením môžete posypať orechmi, alebo na vrch môžete dať pozdĺžne prekrojený banán. Piecť na 170, cca. 50 min. Hotový je keď vrch popraská, treba spraviť testovanie špajdľou. Keď ju zapichnete do chlebíka a po vytiahnutí ostane špajdľa suchá, chlebík je hotový. Pred vyklopením a nakrájaním necháme banánový chlieb trochu vychladnúť.
Tip: Na ozdobu môžete použiť pekanové orechy. Chuť bude ešte lahodnejšia.
Tento chlebík si môžete dopriať aj keď máte celiakiu alebo inú potravinovú intoleranciu, pretože môžete ľahko nahradiť špaldovú múku inou bezlepkovou múkou. Alebo môžete skombinovať napríklad kokosovú a mandľovú múku a dopriať si zdravý bezlepkový banánový chlebík na raňajky.