Veľmi rada pečiem, ale rozhodne neobľubujem zložité koláče, ktorých príprava zaberie aj pol dňa. Väčšinou zvyknem robiť koláče, ktoré sú rýchle, jednoduché a zároveň dobre vyzerajú. Ak si myslíte, že koláče pripravené zo zdravších surovín nevyzerajú príliš lákavo a ich príprava je náročná, mýlite sa!
Pripravila som si pre Vás recept na jablkovo škoricový koláč, ktorý je rýchly a bez obáv ho môžete ponúknuť nedeľnej návšteve. Zaujímavosťou tohto koláča je, že vynecháme klasickú múku, na ktorú sme všetci tak veľmi zvyknutí a použijeme bielu makovú múku. Pri tomto koláči si na svoje určite prídu všetci, ktorí trpia dnes už pomerne známym autoimunitným ochorením celiakiou, alebo sa boja nežiadúceho priberania.
Ingrediencie
Na klasickú kruhovú tortovú formu potrebujeme:
- 2 hrnčeky makovej bielej múky,
- Pol hrnčeka roztopeného masla,
- Pol hrnčeka mlieka,
- 2 lyžice kyslej smotany,
- 2 vajíčka,
- 4 lyžice medu,
- 4 jablká,
- Pol balíčka kypriaceho prášku,
- Škoricu na posypanie.
Postup
- Do väčšej misky rozbijeme celé vajcia, pridáme med, roztopené maslo, mlieko a všetko jemne s metličkou premiešame.
- Pridáme makovú múku a priebežne miešame. Na záver do cesta pridáme kypriaci prášok a kyslú smotanu. Ak sa Vám zdá cesto príliš husté pridajte viac smotany alebo dolejte trochu mlieka.
- Jablká si ošúpeme a nastrúhame na rezance, na klasickom strúhadle. Rukami ich dobre zmačkneme, aby sme odstránili prebytočnú šťavu. Takto nachystané jablká si v miske poprášime škoricou.
- Formu na pečenie si vymastíme maslom a vysypeme makovou múkou.
- Do pripravenej formy si vareškou dáme polovicu pripraveného cesta a rovnomerne ho rozotrieme po celej ploche formy.
- Na takto pripravené cesto poukladáme jablká, ktoré opäť rovnomerne rozložíme po celej ploche.
- Na záver na jablká rovnomerne rozotrieme druhú polovicu cesta, tak aby boli jablká úplne zakryté.
- Takto pripravený koláč vložíme do trúby a pečieme pri teplote 170 ◦C 35 min. horný a dolný ohrev. Po 35 minútach treba prehodiť program len na pečenie z dola a piecť približne ďalších 15 -20 minút.
Zdravotné benefity makovej múky
- Maková múka sa získava z pomletej vylisovanej sušiny z olejnatých semien maku. Pri múke sa pomocou lisovania za studena odstráni z maku olej a následne sa mak zbavený oleja zomelie na jemnú múku.
- Oproti mletému maku sa múka dá použiť ako bezpečná bezlepková náhrada pšeničnej múky.
- Makové semeno obsahuje 45% až 50% tukov. Nutričná hodnota makového oleja sa zvyšuje obsahom mono- a poly- nenasýtených mastných kyselín. Je všeobecne známe, že nasýtené tuky a cholesterol patria k najväčším rizikovým faktorom v súčasnej strave, preto maková múka predstavuje rozhodne zdravšiu alternatívu, ktorú môžete zvoliť napr. aj pri príprave koláčov.
- Dominantnou mastnou kyselinou v semene maku je kyselina linolová a kyselina olejová.
- Štúdie vykonané na zvieratách, zaoberajúce sa vplyvom kyseliny linolovej na výskyt ochorení preukázali, že kyselina linolová je silný spojenec v boji proti rakovine.
Pôsobí preventívne proti
- Kardiovaskulárnym ochoreniam
- Vysokému krvnému tlaku
- Vysokému cholesterolu
- Osteoporóze