Kokosový tuk má množstvo priaznivých účinkov na zdravie. Obsahuje nasýtené mastné kyseliny so stredným reťazcom (MCT), u ktorých množstvo vedeckých štúdií preukázalo viacero zdraviu prospešných účinkov. Kokosový tuk má aj antivírusové účinky. Priaznivo ovplyvňuje niektoré choroby nervového systému, ako je Alzheimerova demencia. Podporuje chudnutie vrátane navodenia pocitu sýtosti. Zvyšuje tvorbu ketolátok, čo je vhodné pri ketogénnej diéte. Jednou z výhod kokosového tuku je aj to, že je odolný voči vysokým teplotám, preto je vhodný na pečenie.
Ingrediencie na kokosové kocky:
na cca. 28 kociek budete potrebovať
- 200 ml kokosového tuku lisovaného za studena – dostať v bio-obchodoch
- 200 g sušeného kokosu – strúhaný kokos, kokosová múčka
- 200 g sušených brusníc – najlepšie bio, sladené jablčnou šťavou alebo trstinovým cukrom, prípadne sušené mrazom bez sladenia,
- 50 g kakaového prášku (cca. 50 g) – najlepšie z nepraženého kakaa,
- Formy na ľad – klasické obsahujúce 14 priečinkov
Postup prípravy:
Sušený kokos pomelieme na kávovom mlynčeku najemno. V miske spolu premiešame všetky ingrediencie, najjednoduchšie rukami. Masou naplníme formičky a dáme stuhnúť do chladničky, príp. mrazničky na cca. 2h. Vyklopíme z formičiek a skladujeme v chladničke. Pri izbovej teplote sa topia v závislosti od teploty, pri izbovej teplote vydržia asi vydržia 1-2h.
Nepražené kakao a jeho benefity
Nepražené kakao je zdravšie ako pražené, lebo pražením vznikajú chemické látky, tzv. akrylamidy, ktoré sú potenciálne rakovinotvorné. Nepražené kakao sa tradične používa u amerických Kuna indiánov. Je fermentované a tým získava čokoládovú farbu a arómu.
Brusnice môžu pomôcť pri infekcii močového mechúra
Brusnice sú zdraviu prospešné kvôli nízkemu obsahu cukru, aj tým, že okysľujú moč – to je výhodné u žien trpiacich častými infekciami močového mechúra a aj u ľudí náchylných na tvorbu niektorých druhov močových kameňov, spojených so zásaditým močom, ako to býva pri fosfatúrii.