Vianočný punč je môj obľúbený sviatočný nápoj už viac ako 10 rokov. Navyše príprava je veľmi jednoduchá a môžete si ho pripraviť kedykoľvek počas zimných sychravých dní. Nemusíte čakať na vianočné trhy.
Tento slávnostný jablkový punč nie je veľmi sladký, čo je pre mňa ideálne, pretože nie som zástancom extra sladkých nápojov. Ale ak máte radi sladké, pokojne pridajte do punču domáci med a bude nie len dobre chutiť, ale ešte intenzívnejšie voňať.
Jablkový punč z bieleho vína
Na prípravu jablkového punču budeme potrebovať
- 750 ml jablkovej šťavy alebo kvalitného džúsu
- 700 ml bieleho vína
- 1 ks citrón
- 1 ks pomaranč
- 1 ks jablko
- 2-3 ks mandarínky
- 2-3 ks škorice
- 3-4 ks badián
- 1 ks muškátový oriešok
- 2ks kardamón celý
- 10ks klinčeky
Postup prípravy:
Vo väčšom hrnci varíme biele víno so všetkými koreninami. Pridáme šťavu z pomaranča a citróna. Necháme zohriať, nie vrieť. Pridáme jablkovú šťavu a chvíľu ešte povaríme. Šupky z pomaranča a citróna nevyhadzujeme, ale 2-3 malé kúsky prihodíme do varenia. Pokrájame jablko na malé kúsky, pridáme nakrájané mandarínky najlepšie bez kôstiek. Zmes necháme chvíľu postáť a môžeme podávať.
Tip: Do obidvoch punčov použite bobkový list. Má antiseptické a detoxikačné vlastnosti, posilňuje pamäť a koncentráciu. Navyše podporuje metabolizmus.
Nealkoholický jablkový punč
Na prípravu jablkového punču budeme potrebovať
- 1 l horúceho čierneho čaju
- 0,5 l jablkového džúsu alebo šťavy
- 3 ks škorica
- 2 ks badián
- 1 ks kardamón
- 10 ks klinčeky
- 5 ks bobkový list
- 1 veľké jablko
- 3 cm čerstvého zázvoru
- 1 veľký citrón
Do väčšieho hrnca dáme variť liter vody. Pridáme koreniny, klinčeky, badián, kardamón, škoricu a bobkové listy, ktoré polámeme na menšie časti. Nastrúhame zázvor a citrónovú kôru, taktiež pridáme do vody. Umyté jablko ošúpeme a tieto šupky pokrájame na menšie časti a pridáme do hrnca. Pomaly varíme. Keď voda zovrie pridáme 2 sáčky čierneho čaju, ktoré necháme lúhovať 5 minút. Medzičasom ostrúhaný citrón pokrájame na kolieska, jablko pokrájame na menšie kocky a všetko pridáme do hrnca. Prilejeme pol litra jablkovej šťavy alebo džúsu a trochu ešte zahrejeme.
Môžeme podávať v pekných sklenených pohároch, kľudne aj deťom.
Tip: Do uzatvárateľného skleneného pohára vložíme vetvičku rozmarínu, pridáme punč a zatvoríme. Vynikajúco chutí aj studený, alebo si ho takto môžeme zobrať so sebou.
Prezradím Vám náš rodinný domáci recept na domáci punč z jablkovice. Je extra silný, dokonale chutný a miluje ho celá rodina.
Jablková punčo-jablkovica
Na punč-jablkoovicu budeme potrebovať
- 2 citróny
- 2 -3 jablká
- 0,5 l čaj z uvarených jablkových šupiek
- 0,5 l jablkového džúsu alebo šťavy
- 1 l domácej jablkovice
Najprv si uvaríme čaj z ošúpaných jabĺk. Do zvlášť hrnca dáme na tenké plátky pokrájané jablká bez kôstiek. Pridáme na plátky pokrájané citróny. Nezabudnite ich najprv umyť pred použitím. Pridáme jablkovú šťavu a uvarený čaj aj so šupkami a spolu všetko prevaríme 7 minút. Necháme trochu vychladnúť a pridáme jablkovicu. Podávame v peknom pohári. Môžeme ozdobiť kolieskom citrónu alebo plátkom jablka. Hotový punč je veľmi chutný, ale nezabúdajte ho piť s rozumom.
Tip: Domáca punč-jablkovica dobre chutí osladená domácim medom.
Jablkový prosecco punč
Podáva sa dobre vychladený, budeme potrebovať:
- 200 ml Vodky
- 750 ml Prosecco – podľa spotreby
- 500 ml jablkového džúsu alebo šťavy
- 3 ks citróny
- 2 ks zelené jablka z odrody golden
- Ľad
Do veľkého krčaha nalejte jablkovú šťavu a vodku. Pridáme citrónovú šťavu bez kôstiek a dužiny. Dáme chladiť na 2 hodiny do chladničky. Vznikne dokonalá kombinácia chutí a môžeme podávať. Do pohára dajte 2-3 kocky ľadu, plátok zeleného jablka, 100 ml vychladeného punču a pridajte prosecco. Na vrch dozdobíme plátkom citróna.