Úžasný jablkový koláčik s jesennou atmosférou. Keksíkové cesto je veľmi jemné a celý koláč je ľahučký a šťavnatý. Najlepšie chutí ešte teplý s kopčekom šľahačky, ja si ho preto stále prihrievam v mikrovlnke.
Ingrediencie na cesto
- štvorcový plech na pečenie 20cmx20cm
- 290g hladkej špaldovej múky (použitú múku nájdete na konci článku)
- 100g tapiokovej múky
- 200g masla
- 1 žĺtok
- 1 čajová lyžička kypriaceho prášku
- 1 polievková lyžica kokosového cukru
- 1 polievková lyžica medu
Ingrediencie na jablkovo-tvarohovú plnku
- 2 väčšie jablká
- škorica
- 250g hladkého tvarohu
2 až 3 polievkové lyžice medu
- 1 celé vajce
- 2-3 polievkové lyžice medu
- 1 polievková lyžica tapiokovej múky
Postup
- Do hlbokej misky si nachystáme hladkú špaldovú múku, pridáme tapiokovú múku, kypriaci prášok, zmäknuté maslo, med, cukor a žĺtok. Všetky suroviny spolu zmiešame a rukami vypracujeme cesto. Ak sa vám cesto lepí na ruky pridajte ešte trochu špaldovej múky. Cesto je konzistenciou veľmi podobné vianočným koláčom.
- Hotové cesto si rozdeľte na dve polovice. Plech na pečenie si vymastíme maslom a vysypeme múkou. Polku cesta rozmačkáme na plech prstami po celom povrchu. Môžete vytvarovať malý okraj vysoký cca. 1cm. Cesto popicháme vidličkou. Plech s pripraveným cestom dajte asi na hodinu odpočívať do chladničky. Z druhej polovice cesta vytvarujte guľu, ktorú dajte tiež na hodinu odpočívať do chladničky.
- Jablká si ošúpeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle. Jablká rukami pomačkáme aby sme z nich odstránili prebytočnú šťavu.
- Tvaroh si najskôr zmiešame s medom a poriadne premiešame. Med dajte podľa chuti cca. 2-3 polievkové lyžice. Pridáme celé vajce a tapiokovú múku. Všetko spolu premiešame.
- Na nachystané cesto rovnomerne rozotrieme tvaroh a na povrch rozsypeme nastrúhané jablká. Jablká posypeme škoricou.
- Na záver na koláč na strúhadle nastrúhame druhú polovicu cesta, tak aby sme úplne zakryli jablká.
- Koláč pečieme pri teplote 180 stupňov cca. 45 min, kým povrch koláča nie je zlatohnedý.
- Podávame s kopčekom šľahačky.