Toto je u nás doma veľmi obľúbený koláč ešte nikdy sa nestalo, že by sa nezjedol. Pôvodný recept na tento koláčik je z klasickej múky a s bielym cukrom, ale prepadla ma na neho strašná chuť a musela som vyskúšať upiecť jeho zdravšieho dvojníka.
Ingrediencie na cesto
- kruhová forma na pečenie priemer 30 cm
- 300g hladkej špaldovej múky
- 150g masla
- 1 žĺtko
- 1 čajová lyžička kypriaceho prášku
- 1 polievková lyžica kokosového cukru
- 1 polievková lyžica medu
- džem na potretie cesta
Ingrediencie na orechovú vrstvu
- 3 vajcia
- 130g vlašských orechov
- 80g kokosového cukru
Postup
- Do hlbokej misky si nachystáme hladkú špaldovú múku, pridáme kypriaci prášok, zmäknuté maslo, med, cukor a žĺtok. Všetky suroviny spolu zmiešame a rukami vypracujeme cesto. Ak sa vám cesto lepí na ruky pridajte ešte trochu špaldovej múky. Cesto je konzistenciou veľmi podobné vianočným koláčom.
- Plech na pečenie si vymastíme maslom a vysypeme múkou. Cesto rozmačkáme na plech prstami po celom povrchu. Môžte vytvarovať malý okraj vysoký cca. 1cm až 2 cm. Cesto popicháme vidličkou. Plech s pripraveným cestom dajte asi na pol hodinku odpočívať do chladničky.
- Cesto potrieme hrubšou vrstvou džemu. Ja som zmiešala slivkový lekvár s ríbezľovým džemom.
- Žĺtka si oddelíme od bielkov. K žĺtkom pridáme kokosový cukor a vymiešame do penista. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
- Orechy si pomelieme a zmiešame spolu s vyšľahanými žĺtkami a snehom.
- Na nachystané cesto rovnomerne rozotrieme orechovú penu a na záver ešťe posypeme nasekanými orechmi.
- Koláč pečieme pri teplote 180 stupňov cca. 40 min.