Túto bábovku pečiem opakovane znova a znova. Je fantastická, mäkká, ľahučká ako pierko no zároveň úplne obyčajné piškótové cesto. Rokmi overená klasika, ktorú zvládne upiecť aj úplný začiatočník. Nebudete potrebovať ani váhu ani mixér.
Najlepšia orechová bábovka je tá, ktorá je pečená s láskou. Je len na vás, ktoré orechy použijete. Výber je široký pekanové, lieskové, vlašské alebo mandle. Ja dávam prednosť lieskovým. Práve orechy robia cesto vláčne, nie je potrebný žiadny olej. Môžete ju pripraviť aj bez klasickej múky, tak, že zameníte múku napríklad za špaldovú, makovú, mandľovú či bezlepkovú. A máte dokonalú zdravú bábovku na raňajky, ktorú si môžete dopriať bez výčitiek alebo ňou ponúknuť prípadnú návštevu.
Tradičná orechová bábovka je jednoducho klasika, ktorú by mal každý skúsiť upiecť aspoň raz život. S týmto postupom sa vám bábovka určite podarí, a navyše ju budete mať hotovú naozaj za chvíľočku.
Recept na výbornú orechovú bábovku.
- 6 vajec
- 6 PL kryštálového cukru
- 6 PL polohrubej múky (mandľovej, bezlepkovej)
- 1 PL studenej vody
- 1 prášok do pečiva
- 2 PL kakao
- 2 hrste nasekaných orechov
Než sa do všetkého pustíme, najprv si predhrejeme rúru na 180 stupňov. Všetko robím vždy od oka, ale zachovávam pomer lyžíc, aby boli rovnomerné, nie jedná extra veľká a druhá zarovno.
Ako prvé si oddelíme žĺtka od bielkov. Vo väčšej miske vymiešame 6 žĺtkov a 6 polievkových lyžíc kryštálového cukru. Vyšľaháme spolu do peknej peny. V druhej miske si zmiešame 6 polievkových lyžíc polohrubej múky s práškom do pečiva a pridáme k vyšľahaným žĺtkom a premiešame.
V úzkej a vysokej nádobe vyšľaháme 6 bielkov so štipkou soli a jednou polievkovou lyžicou studenej vody. Zásadne miešam bielka ručne a nie mixérom. Bielka sú vtedy krásne vyšľahané, keď držia svoj tvar. To zistíte tak, keď misku otočíte hore dnom, tak sa nepohnú. Ale nič sa nestane, ak sa vám to nepodarí, môžete aj redší sneh použiť, cesto sa rovnako upečie.
Takto krásne vyšľahaný sneh pridávame po lyžičkách do cesta a jemne premiešavame. Na koniec pridáme dve hrste pomletých orechov a vareškou jemne premiešame.
Bábovkovú formu si vymastíme maslom alebo nejakým iným tukom, napríklad kokosovým. Formu posypeme strúhankou, múkou alebo strúhaným kokosom. Do pripravenej formy prelejeme asi polovicu cesta. Do zvyšnej polovice primiešame dve polievkové lyžice kakaa. Kakaové cesto prilejeme do formy. Špajdľou rôzne miešame – tvarujeme obrazy. Robíme to vtedy, keď chceme dosiahnuť zafarbený mramorový tvar bábovky. Keď chcete čistú bábovku, kakao nemusíte použiť vôbec. Až po upečení sa môžete vyhrať so záverečnou výzdobou. Pečieme na teplote 180 stupňov 45-60 minút.
Kedy je ten správny moment vyklopiť už upečenú bábovku? Po vytiahnutí z rúry ju nechajte 5 minút stáť na linke a uvidíte ako sa sama začne oddeľovať od stien formy. To je ideálny okamih na vyklopenie. Vždy vyklápajte bábovku ešte za tepla, pretože keby ste čakali až úplne vychladne vo forme, cesto by sa opäť prilepilo k forme a bolo by ťažké bábovku vyklopiť v neporušenom stave.
Bábovka dobré chutí poliata domácou karamelovou polevou alebo citrónovou polevou. Taktiež je vynikajúca voľba rozpustená čokoláda a na vrch posýpka z nasekaných orechov alebo pistácií.
Orechová bábovka bez múky
Pre všetkých, ktorí nechcú používať múku alebo majú nejakú alergiu, môžete si tento recept urobiť aj bez múky. Stačí ju nahradiť rovnakým pomerom mletých orechov alebo vynikajúca voľba je mletý mak. Taktiež na miesto cukru môžeme použiť 2-3 prezreté banány, ktoré sa popučia a pridajú do cesta. Vyskúšajte. Prajem vám dobrú chuť.