Ich príprava je veľmi jednoduchá a tým, že dlho vydržia, môžete ich začať piecť už čoskoro. V podstate ide o krehké maslové cesto, ktoré sa vykrajuje v rôznych tvaroch. Koláčiky najlepšie chutia s domácim džemom. Pri ich výzdobe sa môžete rôzne vyšantiť.
Cesto je najlepšie si pripraviť deň vopred, potom sa s ním aj lepšie pracuje, ale zároveň odležaním jemne zmäkne. Aspoň hodinu pred finálnym vykrajovaním cesto vytiahnite z chladničky, aby pri izbovej teplote popustilo.
Tip: Ak sa vám cesto zdá pri vaľkaní príliš mäkké, dajte ho ešte na chvíľu do chladničky.
No a môj overený recept, ktorý nemusím nikdy hľadať lebo ho mám v hlave je v pomere 300, 200, 100.
Recept na linecké koláčiky
- 300g hladkej múky
- 200g masla izbovej teploty
- 100g práškového cukru
- 1 žĺtko
- 1 vanilkový cukor
- 2 kávové lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry
Postup
S cestom sa naozaj dobre pracuje, nemusí sa toho báť ani začiatočník. Ako prvé do misky dáme preosiatu múku s práškovým cukrom. Následne pridáme zmäknuté maslo a jedno žĺtko. Všetky ingrediencie spolu spracujeme na linecké cesto. Keď sa všetky suroviny pekne spoja, cesto premiesime ešte na doske, aby bolo lesklé, hladké a nelepilo sa. Vložíme ho do mikroténového sáčka alebo potravinárskej streč fólie a necháme na noc v chladničke odpočívať.
Cesto pred použitím aspoň hodinu vopred vyberte. Na jemne pomúčenej doske vyvaľkáme asi na hrúbku asi 4 milimetre a vykrajujeme „plné tvary“ a „tvary s dierkou“. Na plech si dáme papier na pečenie a začneme ukladať vykrojené koláčiky. Medzičasom si dáme rozohriať rúru na 180 stupňov. Do takto vyhriatej rúry dáme koláčiky piecť asi na 7 až 10 minút. Keď začnú byť okraje ružové, to je znak, že ich už môžeme vybrať. Necháme vychladnúť.
Koláčiky, ktoré sú plné potrieme zvoleným lekvárom. Môžete si urobiť rôzne variácie. Potom už len začnete zlepovať dokopy s pocukrovanými kúskami. Prípadne môžete použiť kvapky horkej čokolády na ozdobenie. Týmto máte linecké koláčiky hotové a môžete sa do nich pustiť pri šálke dobrej kávy.
Aby bola chuť lineckých koláčikov čo najlepšia, vyskúšajte použiť na zlepovanie lekvár s kyslejšou príchuťou ako napríklad ríbezľový, višňový, ringlotový či šípkový.
Pre veľmi lenivých stačí vykrojené koláčiky iba upiecť a jednoducho ozdobiť.