Ich príprava je veľmi jednoduchá a tým, že dlho vydržia, môžete ich začať piecť už čoskoro. V podstate ide o krehké maslové cesto, ktoré sa vykrajuje v rôznych tvaroch. Koláčiky najlepšie chutia s domácim džemom. Pri ich výzdobe sa môžete rôzne vyšantiť.
Cesto je najlepšie si pripraviť deň vopred, potom sa s ním aj lepšie pracuje, ale zároveň odležaním jemne zmäkne. Aspoň hodinu pred finálnym vykrajovaním cesto vytiahnite z chladničky, aby pri izbovej teplote popustilo.
Tip: Ak sa vám cesto zdá pri vaľkaní príliš mäkké, dajte ho ešte na chvíľu do chladničky.
No a môj overený recept, ktorý nemusím nikdy hľadať lebo ho mám v hlave je v pomere 300, 200, 100.
Recept na linecké koláčiky

- 300g hladkej múky
- 200g masla izbovej teploty
- 100g práškového cukru
- 1 žĺtko
- 1 vanilkový cukor
- 2 kávové lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry
Postup
S cestom sa naozaj dobre pracuje, nemusí sa toho báť ani začiatočník. Ako prvé do misky dáme preosiatu múku s práškovým cukrom. Následne pridáme zmäknuté maslo a jedno žĺtko. Všetky ingrediencie spolu spracujeme na linecké cesto. Keď sa všetky suroviny pekne spoja, cesto premiesime ešte na doske, aby bolo lesklé, hladké a nelepilo sa. Vložíme ho do mikroténového sáčka alebo potravinárskej streč fólie a necháme na noc v chladničke odpočívať.

Cesto pred použitím aspoň hodinu vopred vyberte. Na jemne pomúčenej doske vyvaľkáme asi na hrúbku asi 4 milimetre a vykrajujeme „plné tvary“ a „tvary s dierkou“. Na plech si dáme papier na pečenie a začneme ukladať vykrojené koláčiky. Medzičasom si dáme rozohriať rúru na 180 stupňov. Do takto vyhriatej rúry dáme koláčiky piecť asi na 7 až 10 minút. Keď začnú byť okraje ružové, to je znak, že ich už môžeme vybrať. Necháme vychladnúť.
Koláčiky s otvorom posypeme práškovým cukrom.
tip redakcie
Koláčiky, ktoré sú plné potrieme zvoleným lekvárom. Môžete si urobiť rôzne variácie. Potom už len začnete zlepovať dokopy s pocukrovanými kúskami. Prípadne môžete použiť kvapky horkej čokolády na ozdobenie. Týmto máte linecké koláčiky hotové a môžete sa do nich pustiť pri šálke dobrej kávy.
Aby bola chuť lineckých koláčikov čo najlepšia, vyskúšajte použiť na zlepovanie lekvár s kyslejšou príchuťou ako napríklad ríbezľový, višňový, ringlotový či šípkový.
Pre veľmi lenivých stačí vykrojené koláčiky iba upiecť a jednoducho ozdobiť.