Kto by ich nemiloval. Dajú sa robiť na tisíce spôsobov. Na sladko, na slano, hrubé, tenké, zapekané, flambované, na tortu. Vyskúšala som mnoho receptov, ale tento je najlepší. Palacinky sú jemné, mäkké, nadýchané, chutné a hlavne sa nelepia, teda vždy sa podaria! S týmto postupom to zvládne aj úplný začiatočník či dieťa. Palacinky budú fantastické, z ktorých každý bude chcieť viac.
Je dobré mať poruke výborný recept na dokonalé palacinkové cesto, o ktorom viete, že z neho vždy pripravíte fantastické jemné a tenučké palacinky, ale to samozrejme závisí aj od panvice, na ktorej palacinky pečiete.
Ingrediencie pre to najlepšie cesto
- 2 ks celé vajcia
- 500 ml voda (mlieko)
- 10 PL hladká múka (250 g)
- štipka soli
Postup ako pripraviť dokonalé cesto na palacinky
Ako prvé si nachystáme všetky suroviny. Dôležité je, aby boli vajíčka a voda alebo mlieko izbovej teploty, aby sa cesto lepšie spojilo a nevytvorili sa hrudky. Cesto si najjednoduchšie pripravíme tak, že do misky dáme vajíčka, vodu, múku a štipku soli, rozmixujeme. Takto pripravené cesto necháme odpočívať asi polhodinu pri izbovej teplote. V tom spočíva celé tajomstvo úspechu prípravy jemných palaciniek.
Pečieme na dobre rozohriatej panvici, ktorú si potrieme (pierkom) troškou oleja. Ja osobne používam kvalitnú železnú panvicu zdedenú po babke. Nemám rada moderný toxický teflón. Keď je panvica dobre rozpálená, nalejeme jednu naberačku cesta (myslím polievkovú naberačku). Cesto si pekne v tenkej vrstve rozlejeme po celej ploche panvice a pečieme z oboch strán do zlatista.
Plníme obľúbeným džemom, nutelou, tvarohom alebo ovocím a polejeme roztopenou čokoládou alebo domácou karamelovou polevou. Môžeme ozdobiť šľahačkou, či posekanými mandľami. Vynikajúco chutia aj bez náplne alebo plnené na slano.
Tieto palacinky robím už niekoľko rokov, testujem rôzne múky a vždy sa podarili. Dám vám ešte všetky moje rady, ktoré som rokmi nazbierala.
Tipy a triky ako sa stať expertom na palacinky
Tip 1: Vôbec nie je potrebné dávať do cesta cukor. Palacinky sa zbytočne pripaľujú a trhajú.
Tip 2: Ak cukor predsa len chcete, lahodnú chuť palacinkám dodá práve vanilkový cukor alebo čistá mletá vanilka.
Tip 3: Najdôležitejší krok je nechať cesto odstáť 20-30 minút, aby sa suroviny dokonale spojili. Môžete vidieť po čase ako pracuje lepok, ktorý vytvorí pekné bublinky. Cesto je vtedy dobre pripravené a palacinky sa vám budú ľahko otáčať a nebudú sa na panvici trhať.
Tip 4: Cesto by malo mať správnu hustotu, ani moc riedke ani moc husté. Zistíte to jednoduchým testom. Ponorte prst do cesta a pocitovo hneď zistite, či je cesto správne. Ak je moc husté, pridajte trochu mlieka alebo vody.
Tip 5: Vôbec nie je potrebné mlieko na to, aby ste mali dokonale jemné a chutné palacinky. Ale ako dobrý kompromis je použiť 250 ml mlieka a 250 ml bublinkovej minerálky. Palacinky budú ako obláčik. Práve perlivá voda dodáva palacinkám na jemnosti.
Tip 6: Na palacinkách nie je nič zložité. Cesto zbytočne veľa nemiešajte, pretože nadmerné miešanie vedie k pevným a tuhým palacinkám. Ak sa vám palacinky lámu, je potrebné pridať trochu múky.
Tip 7: Kľúčom k dokonale chrumkavým palacinkám je správna teplota panvice. Ak neviete, kedy je panvica dostatočne horúca, kvapnite do nej jednu kvapku vody a tá by mala po panvici poskakovať.
Tip 8: Na pečenie nepoužívajte maslo, pretože zvykne rýchlo prihorieť. Lepšie je ghee maslo alebo olej, môže byť aj kokosový.
Tip 9: Neviete, kedy je ten správny moment otočiť palacinku? Je to práve vtedy, keď sú suché okraje a začnú sa samé odlepovať od krajov a v strede sa môžu tvoriť bubliny. To je znak, že je palacinka prepečená. Po otočení uvidíte, či je palacinka zlatohnedá. Ak by tomu tak nebolo, môžete ju opäť obrátiť na druhú stranu.
Tip 10: Hovorí sa, že palacinky sú najlepšie čerstvé z panvice. Preto, ak nemáte čas piecť, nemusíte mať stres, toto cesto môžete mať v chladničke aj jeden, dva dni a postupne piecť podľa chuti. Pred použitím stačí cesto premiešať a nechať ho pri izbovej teplote ohriať. Z mojej skúsenosti sú palacinky najlepšie, keď si urobím cesto deň vopred. Prajem vám dobrú chuť.