Ja som proste maniačka na tento recept, už si ho robím aj so zavretými očami. Ingrediencie len nahádžem do hrnca zmiešam a čoko-koláč je za pár minút hotový. Snažím sa však vždy si ho nejak obmeniť, oživiť, aby som sa ho náhodou neprejedla :). A tak skúšam rôzne polevy a aj pri tejto kombinácií sa musím ovládať, aby som nezjedla celý plech za jeden deň.
Všetci čo už skúšali niekedy piecť domáci krémeš určite poznajú spojenie puding a maslo. Vznikne lahodný krém, ktorý sa nedá prestať jesť. Ja som použila karamelový puding, ktorý ma v spojení s kokosovým cukrom ešte výraznejšiu karamelovú chuť.
Ingrediencie
- štvorcová forma na pečenie cca. 20 cmx20 cm
- 50 g pohánkovej múky
- 250 g masla
- 200 g horkej 70% čokolády
- 4 celé vajíčka
- 100 g pomletých mandlí prípadne iných orieškov
- 1 hrnček kokosového cukru
- 1/2 prášku do pečiva
Ingrediencie na polevu
- 1 karamelový puding Dr. Oetker
- 3 polievkové lyžice kokosového cukru
- 300 ml mlieka
- 125 g masla
- 1 polievková lyžica arašidového masla
Postup
- Ako prvé si v hrnci na úplne jemnom ohni rozpustíme čokoládu spolu s maslom.
- Vajíčka si vyšľaháme mixérom spolu s kokosovým cukrom a postupne metličkou primiešavame do rozpustenej čokolády. Čo sa týka cukru ja znesiem aj celý hrnček, ale kedže kokosový cukor má vyššiu sladivosť môže Vám stačiť len trištvrte hrnčeka. Množstvo cukru teda podľa chuti.
- Oriešky si treba pomlieť najemno. Ja som tentokrát použila mandle, ale koláč chutí dobre so všetkými druhmi orechov.
- Pomleté lieskové oriešky, pohankovú múku spolu s kypriacim práškom pridáme do čokoládovej masy a všetko dôkladne premiešame.
- Hotovú čokoládovú masu vylejte na formu a rovnomerne rozotrite po celom povrchu. Formu si buď vymastíme maslom a vysypeme pohánkovou múkou, alebo môžte použiť papier na pečenie.
- Koláč pečte pri teplote 170 stupňov cca. 20-25 minút, čas pečenia si treba odskúšať. Ak chcete brownies vláčnejšie skráťte dobu pečenia asi na 20-25 minút. Naopak ak ich chcete mať viac prepečené pečte cca. 30 minút.
- Hotový koláč necháme poriadne vychladnúť.
- Pri príprave polevy postupujeme ako keď si varíte klasický puding. Použijeme, ale menej mlieka (300 ml), aby bol puding hustejší. Do mlieka pridáme cukor a karamelový puding Dr. Oetker a všetko spolu varíme, kým puding nezhustne. Hotový puding neustále premiešavame až kým úplne nevychladne. Puding musí byť naozaj úplne vychladnutý.
- Vychladnutý puding zmiešame s maslom. Maslo musí byť mäkké, treba ho mať pár hodín vytiahnuté z chladničky. Hotový puding primiešame do masla a mixérom na slabých otáčkach jemne premiešame.
- Na záver do krému primiešajte lyžicu nesladeného, krémového, arašidového masla.
- Krém rovnomerne rozotrite po celom povrchu koláča. Hotový koláč dajte cca. na 20 minút do chladničky, aby poleva mierne stuhla.
- Hotový koláč môžte ozdobiť pomletými orechmi, lupienkami mandlí a posypať kokosovým cukrom.