Táto tortička vznikla tak nejako za pochodu, vôbec som dopredu nevedela čo s čím chcem vlastne zmiešať. Mala som však strašnú chuť na šľahačku s čokoládou, ktorú som si deň vopred nachystala.
Na druhý deň som si v obchode opäť dokúpila svoje obľúbené suroviny mascarpone, kokosový tuk a mandle. Keď som doma prehrabala všetky zásoby prísad na pečenie objavila som neminuté lieskové oriešky. Hneď som vedela, že ich musím využiť.
Skombinovala som ich spolu s mandľami, kakaom a medom na vytvorenie korpusu a výsledok mi pripomína kakaové sušienky. Váhala som či ich zmiešam aj s mascarpone, ale nakoniec som to skúsila a vznikol skvelý lieskovo orieškový mascarpone krém. Čokoládová šľahačka celý dezert zjemnila a keď sa spoja všetky chute dohromady výsledok je jednoducho mňááam.
Ingrediencie na korpus
- kruhová forma s priemerom 20 cm
- 70 g lieskových orechov
- 100 g mandlí
- 1 polievková lyžica kakaa
- 1 polievková lyžica medu
- 1 polievková lyžica kokosového tuku
Ingrediencie na mascarpone krém
- 50 g lieskových orechov
- 500 g mascarpone
- 3 až 4 polievkových lyžíc medu (podľa chuti)
- 1 polievková lyžica kokosového tuku
Postup
- Ako prvé si treba deň vopred pripraviť šľahačku. Do stredne veľkého hrnca vylejte obe šľahačky a pridajte nalámanú horkú čokoládu. Na jemnom ohni postupne zahrievame, a privedieme šľahačku s čokoládou do varu. Neustále miešame varíme približne cca.1 minútu. Po prevarení šľahačku odstavíme z ohňa a už nemiešame. Necháme vychladnúť a dáme ju na noc odpočívať do chladničky.
- Pri príprave korpusu začíname s mletím orechov. Mandle aj lieskové orechy si treba pomlieť úplne najemno. K pomletým orechom pridáme kakao, med a kokosový tuk. Zmes dôkladne premiešajte rukami a vypracujte cesto na korpus. Po vypracovaní cesta si umyte ruky, keďže cesto je dosť lepkavé. Pripravenou zmesou naplňte kruhovú formu. Zmes treba rovnomerne prstami vymačkať po dne formy a vytvarujte aj malé okraje vysoké cca. 0,5 cm.
- Na mascarpone krém si treba opäť pomlieť orechy na jemno. Mascarpone zmiešame s pomletými orechmi, medom a lyžicou kokosového tuku. Krém treba dobre premiešať. Kokosový tuk by mal mať izbovú teplotu,aby sa dal dobre zapracovať do krému. Ja som si všimla, že nie všetky mascarpone majú rovnakú hustotu. Ak máte tuhé mascarpone môžte lyžicu kokosového tuku vynechať.
- Tretí krok je vyšľahanie šľahačky. Šľahačku treba poriadne vyšľahať, aby bola hustá a pevná. Mala by Vám ostať držať na metličkách od mixéru.
- Na pripravený orieškový korpus navrstvíme najskôr mascarpone krém a na vrch nanesieme vrstvu šľahačky. Obe vrstvy treba rovnomerne uhladiť.
- Hotovú tortu dáme stuhnúť do chladničky najlepšie na celú noc. Povrch torty môžte ozdobiť nasekanými orieškami, kakaom alebo ovocím.