Už ste vyskúšali bataty? Batát alebo sladký zemiak je koreňová hľuza povojníka batátového. Obsahuje cukor a škrob. V tropických oblastiach nahrádza zemiaky. Pochádza rovnako ako zemiak zo strednej Ameriky. Pre svoju špecifickú nasladlú chuť nemusia bataty chutiť každému.
Obsah
Dnes Vám predstavím recept na puding, ktorý som prvý krát vyskúšala u jednej mojej známej. Bola som veľmi prekvapená keď som zistila, že v recepte na tento puding sa nachádzajú sladké zemiaky – bataty.
Bataty v spojení s tapiokovým pudingom, kakaom a acidofilným mliekom chutia naozaj skvelo! Rýchlo a jednoducho si pripravíte zdravý a chutný dezert, ktorý bude určite chutiť aj deťom.
Ingrediencie
- 200g tapiokovej múky (prášok) alebo tapiokový škrob (dostanete kúpiť v obchode Seoul Plaza, Bajkalská 5/C)
- 500 ml mlieka
- 3 až 4 veľké lyžice medu
- 1 žĺtok
- vanilkový struk
- 1 veľká lyžica holandského kakaa
- 1 väčší sladký zemiak – batat
- 100 ml acidofilného mlieka
Postup
- Ako prvé začíname s prípravou batatov, ktoré dáme uvariť do hrnca s vodou. Bataty sú uvarené, keď sú mäkké a idú ľahko prepichnúť vidličkou. Hotové bataty zalejeme studenou vodou a necháme chvíľu vychladnúť. Vychladnuté bataty olúpeme – šupka ide dole úplne ľahko.
- Pri príprave pudingu postupujeme ako pri klasickom pudingu. Nalejeme si do hrnca mlieko, pridáme med, žĺtok, vanilkový struk a všetko spolu rozmiešame metličkou.
- Všetko spolu na miernom ohni jemne zahrejeme a pridáme tapiokovú múku.
- Miešame kým puding nezačne hustnúť. Tento puding hustne trošku inak ako klasický puding. Najskôr sa na spodku hrnca začnú tvoriť pudingové hrčky. Netreba sa, ale zľaknúť a treba ďalej miešať až kým puding rovnomerne nezhustne. Puding bude dosť hustý, keď je hotový odstavíme ho z plameňa a treba ho ešte chvíľu miešať, kým trošku nevychladne.
- Potom pridáme ošúpaný batat a ponorným mixérom ho rozmixujeme spolu s pudingom.
- Na záver pridáme kakao a acidofilné mlieko a všetko spolu ešte raz premiešame ponorným mixérom.
- Hotový dezert môžte skladovať aj v chladničke.