Bábovka je snáď najjednoduchší koláč aký poznám. Jej úžasná vôňa mi prinavráti niekoľko krásnych spomienok na detstvo, kedy sme sa ako deti hrali na dvore a babička nám priniesla ešte teplú, voňavú bohato cukrom posýpanú bábovku. Najlepšie chutí s teplým kakaom alebo ako dezert ku kávičke. Svoje miesto na výslní má už celé stáročia a ja vám prinášam tento overený recept.
Ingrediencie
- 3 vajíčka
- 1 vanilínový cukor
- 250 g kryštálového cukru
- 250 g špaldovej múky (môže byť aj polohrubá)
- 1 dl oleja
- 1dl vody
- 1/2 prášku do pečiva
- 2 PL kakaového prášku
- 1 citrón (nemusí byť)
Najjednoduchší postup prípravy
Všetko čaro bábovke prináša jej forma. Trh dnes ponúka neskutočný výber prenádherných foriem, s ktorými je pečenie jedna radosť. Aby sa nám bábovka správne vyklopila je dôležité ju poctivo vymazať tukom, maslom alebo kokosovým olejom. Následne vymastenú formu vysypeme strúhaným kokosom, strúhankou alebo múkou.
Tip: Na vysypanie formy sú vynikajúce pšeničné otruby alebo na hrubo nasekané orechy.
Jednoduchosť tohto receptu spočíva v tom, že netreba oddeľovať žĺtka a robiť zvlášť sneh. Nepotrebujete ani mixér, všetko stačí premiešať vareškou. Do väčšej misky dáme múku s práškom do pečiva a dobre premiešame. Pridáme cukor, olej, vodu vajíčka a premiešame.
Polovicu cesta vylejeme do vymastenej formy. Do druhej polovice opatrne vmiešame dve lyžice kakaa, môže byť aj viac podľa toho ako veľmi chcete mať výraznú chuť kakaa. Následne aj kakaové cesto vlejeme do formy. Špajdľou môžete robiť rôzne vzory a po upečení bude mať bábovka pekný mramorový tvar.
Pečieme pri teplote 180 stupňov 45-60 minút. Pred vybratím bábovky z rúry ju skontrolujeme, či je upečená. Pichneme špajdľu do cesta a keď je po vybratí suchá, bábovka je hotová. Necháme ju chvíľu vychladnúť a preklopíme na mriežku. Po vychladnutí bábovku bohato posypeme práškovým cukrom, alebo polejeme roztopenou čokoládou či domácou karamelovou polevou. Prajem vám dobrú chuť.
Tip: Vynikajúcu chuť dosiahnete, keď bábovku polejete karamelovou polevou.
Základný recept na najrýchlejšiu bábovku už poznáte a ak by vám stačila iba „rýchla“ bábovka, pridajte do cesta šťavu z citróna. Ak si dáte tú námahu, že oddelíte žĺtka a vyšľaháte zvlášť sneh, bábovka bude jemnejšia a nadýchanejšia. Pri šľahaní snehu pridám štipku soli, aby sa bielka nezrazili. A potom pridávam do hotového cesta sneh po lyžičkách a pomaly premiešavám.
Vyskúšala som už veľa receptov na prípravu báboviek od výmyslu sveta, ale táto je podľa mňa najlepšia.