Palacinky má rád každý, no nie každému sa stáť hodinu pri sporáku a obracať jednu palacinku za druhou. Tento jednoduchý recept na pečenú palacinku vás nie len príjemne prekvapí svojou bleskovou prípravou, ale hlavne jedinečnou chuťou. Nie je s ňou skoro žiadna práca, ani veľa špinavého riadu, ale za to urobí parádu na každom stole.
Jednoduchá a časovo nenáročná príprava vedie k prekvapivo efektnému výsledku, ktorý si získa každého. Už vás žiadna návšteva neprekvapí. Alebo ak patríte k lenivým kuchárom, alebo keď vás prepadne chuť na niečo sladké, za 20 minút máte výsledok. Ďalšou výhodou je fakt, že suroviny na prípravu máte pravdepodobne vždy doma, takže nemusíte utekať hneď do obchodu na nákup, čo vám ušetrí čas. Tento recept je tak rýchly, že sa môžete ísť osprchovať a palacinka bude hotová aj bez vášho dozoru. A máte výdatné, zdravé raňajky alebo rýchlu večeru.
Ak túto palacinku vyskúšajte, nebudete ľutovať. Stane sa vaším obľúbeným jedlom zo surovín „čo dom dal“. Základné cesto má neutrálnu chuť, je to niečo medzi palacinkami a odpaľovaným cestom. Takže konečný výsledok dotvoríte ostatnými ingredienciami. Palacinku môžete servírovať na sladko s ovocím, medom, javorovým sirupom, orechmi, zmrzlinou, čokoládou či karamelom. Ale taktiež ju môžete podávať aj v slanej verzii so zeleninou, bylinkami, syrom či údeným lososom.
Ingrediencie na dutch baby palacinku
- 3 celé vajíčka
- 200 ml mlieka
- 100 g hladkej múky
- 1 vanilkový cukor
- Štipka soli
- 2 PL masla
Postup ako pripraviť neodolateľnú palacinku
Dáme hriať rúru dolný a horný ohrev na teplotu 220 stupňov. Vložíme do nej na 10 minút liatinovú panvicu alebo inú vhodnú nádobu, v ktorej budeme palacinku piecť. Forma, ktorú som použila má cca 26-28cm. Práve vďaka liatinovej forme dosiahnete krásne nadýchaný efekt, pretože dlho drží teplo.
Do misky dáme vajíčka, cukor, mlieko a postupne múku. Nezabudnúť pridať štipku soli. To je tajná ingrediencia pre každý koláč. Za pomoci mixéra všetky suroviny spolu vymiešame a necháme 5 minúť postáť. Cesto sa podobá tomu palacinkovému, ale je trochu redšie.
Rozohriatu panvicu vyberieme opatrne z rúry, aby sme sa nepopálili a dáme do nej dve polievkové lyžice masla, ktoré necháme rozpustiť. Následne nalejeme palacinkové cesto a dáme piecť na 20 minút do vyhriatej rúry. Cesto začne po okrajoch krásne narastať. Počas pečenia rúru neotvárajte, aby cesto nespľaslo. Keď budete vidieť zlatohnedú farbu, palacinka je hotová. Podľa chuti ozdobíme ovocím, šľahačkou a horkou čokoládou alebo domácou karamelovou polevou. Posypeme práškovým cukrom a hneď podávame. Taktiež môžete použiť javorový sirup a pekanové orechy či plátky mandlí. S výslednou prezentáciou sa môžete pohrať podľa vašej fantázie. Najlepšie chutí úplne teplá, tak dlho neotáľajte pri fotení s príspevkom #dutchbaby na instagram.
Tip 1: Zmiešajte kyslú smotanu s vanilínovým cukrom a dajte na palacinku. Veľmi dobrou voľbou je aj kopček zmrzliny alebo domáci puding.
Tip 2: Vyskúšajte palacinku poliať limetkovou, či pomarančovou šťavou alebo likérom a dosiahnete výnimočnú chuť v kombinácii s čučoriedkami.
Tip 3: Vylejte cesto do formy na muffiny a budete mať tak 9 mini palaciniek. Každú môžete ozdobiť inak. Rýchly, lahodný a efektný dezert na oslavu máte hotový za pár minút.