Receptov na kysnuté cesto nie je nikdy dosť. Ja som si v poslednej dobe obľúbila toto maslové cesto a cez víkend pripravila tieto škoricové slimáky, ktoré sú ako z rozprávky. Nenormálne dobrá kombinácia. Vyskúšajte a posúďte sami.
Na prípravu škoricových slimákov budete potrebovať
- 300g hl. múky,
- 150g polohrubej múky,
- 80g kryš. cukru,
- 1x vanilkový cukor,
- 120g vlažného mlieka,
- 21g čerstvého droždia,
- 100g masla izbovej teploty,
- 2 celé vajíčka.
Postup na prípravu cesta
Z mlieka, droždia a vanilkového cukru si pripravíme kvások. Ostatné suroviny okrem masla dáme do misky, pridáme kvások a premiešame, následne pridáme maslo a vypracujeme cesto. Ak sa bude lepiť stačí pridať trošku hladkej múky. Hotové cesto necháme vykysnúť.
Cesto si rozdelíme na dve časti. Každú časť vyvaľkáme na väčší kruh, potrieme maslom a posypeme škoricou a škoricovým cukrom. Následne zrolujeme a krájame asi 2,5 cm vysoké slimáky, ktoré ukladáme vedľa seba do formy. Ideálne je, keď majú trochu miesta, lebo pri pečení sa ešte nafúknu.
Pečieme pri teplote 170 približne 35-40 min.
Postup na prípravu vanilkovej omáčky
Smotanu na šľahanie zohriať s vanilkovým cukrom prípadne môžete pridať vanilkový lusk. Na záver pridať 4 ks žĺtka poriadne premiešať a zohriať, nevariť!