Batáty, tekvice s oranžovou dužinou a červený palmový olej majú veľa zdraviu prospešných rastlinných farbív a vitamínov. Batáty a tekvica sú jedným z najbohatších zdrojov karotenoidov. Červený palmový olej má zo všetkých potravín najvyšší obsah oboch hlavných skupín vitamínu E, tj. tokoferolov a tokotrienolov. Okrem toho má vysoký obsah alfa aj beta karoténu a viacero iných karoténov, fytosterolov a glykolipidov.
Tapiokový škrob aj batáty obsahujú veľa rezistentného škrobu, ktorý sa trávi až v hrubom čreve účinkom baktérii za tvorby mastných kyselín s krátkym reťazcom (SCFA), to znamená, že sa rezistentný škrob vlastne premieňa na tuk.
Obsah rezistentného škrobu možno zvýšiť uložením hotového jedla na niekoľko hodín do chladničky. Puding na fotke je ozdobený sušeným indickým egrešom – amalaki, ktorý obsahuje veľa vitamínu C, dokonca až 30 krát viac ako pomaranč.
Ingrediencie
Na cca. 5x 200ml dávok
- Tapioková múka (prášok) alebo tapiokový škrob vo forme vločiek alebo malých guličiek (cca. 150g – podľa toho, aký tuhý puding chceme mať) – dostať v obchodoch s ázijskými potravinami alebo bio obchodoch
- Tekvica hokaido (cca. 0,5 kg) alebo oranžová tekvica na pečenie
- Sladké zemiaky – batáty (cca. 1 – 2 kusy)
- Kefír alebo jugurt (cca. 2 dcl)
- Kakao (50g)
- Med (50g)
- Červený palmový olej (cca. 50 ml) – podľa chuti a preferencií
- Kokosový tuk (cca. 50 ml) – podľa chuti a preferencií
- Tekvicový olej lisovaný za studena (cca. 10 ml) – podľa chuti a preferencií
Postup
Batáty uvaríme v šupke. Hokaido tekvicu vydlabeme (netreba ju šúpať) rozkrájame na kocky a uvaríme vo vode – aby boli akurát pokryté vodou (15-20 min).
- Možnosť: Uvaríme riedky puding z tapiokovej múky a mixérom zmixujeme s ostatnými ingredienciami.
- Možnosť: Uvarené batáty, tekvicu, aj vodu v ktorej sa varila tekvica a ostatné ingrediencie okrem kefíru a olejov rozmixujeme a varíme za stáleho miešanie 5-7 min od dosiahnutia bod varu.
Oleje a kefír vmiešame, alebo zmixujeme už do odstaveného pudingu. Časť červeného palmového oleja a kokosového tuku môžeme pridať už predtým, aby sa nám puding nepripálil počas varenia.